Annons

Detta MÅSTE du göra om du hittar ett fästingägg – omedelbart

Annons

Värmen är här och bland blommande träd och buskar gömmer sig en mindre trevlig sommarbesökare: fästingen.

De små blodsugande djuren har inget problem med att föröka sig och har de senaste 20 åren tiodubblats, skriver Expressen.

Närmare bestämt kan en hona lägga upp till 2 000 ägg – en särskilt trist ekvation med tanke på att varje ägg innehåller hundratals fästinglarver.

Och om du är ute och ser äggen från en fästning bör du agera direkt, därför bör du känna till hur de ser ut menar Naturhistoriska riksmuséets expert, Didrik Vanhoenacker.

Kan bära på smitta

– I sällsynta fall kan TBE och i ytterst sällsynta fall kan borrelia överföras till fästingäggen, säger han till Land.

Fästingar kan bära på farliga sjukdomssmittor innan de ens har kläckts ur sina ägg, det berättar Naturhistoriska riksmuséets expert, Didrik Vanhoenacker, som uppmanar folk att aldrig ignorera fästing-ägg.

– I sällsynta fall kan TBE och i ytterst sällsynta fall kan borrelia överföras till fästingäggen. De flesta fästingar smittas dock som larver eller nymfer när de sitter och suger blod på en sork tillsammans med redan smittade fästingar, säger han till Land.

Det ska du göra om du hittar fästingägg

Plocka upp dem med en plastpåse och kasta i soporna eller häll ner dem i toaletten och spola. Det går också att elda upp äggen.


Dela gärna för att varna andra för fästingägg.

Annons