Annons

JUST NU: Sverige förbereder för nedstängning av landet: ''Behöver göras''

Annons

Regeringen bedömer att risken för en tredje coronavåg är påtaglig. Därför vill de ha större möjlighet att stänga delar av samhället – men också tydligare regler för att kunna ha öppet.

Smittspridningen sjunker inte i Sverige. Med hjälp av pandemilagen vill regeringen ha möjlighet till bredare nedstängningar av samhället efter de de befarar att vi kan vara på väg in i en tredje våg i coronapandemin.

– En tredje våg är på gång i Europa. Vi måste vara vaksamma, men det betyder inte att vi är på väg in i en tredje våg, säger Lena Hallengren, enligt Aftonbladet.

– Vi har i dag inga besked om nedstängning men vi förbereder oss för att utnyttja den delen av pandemilagen också. I dagsläget gör vi inte den bedömningen, men det är klart att vi inte tänker vänta tills det är för sent.

Nu skickas förslag som bygger på pandemilagen på remiss. Regeringen uppger att det rör sig om fem punkter som de vill ha tydligare regler kring och möjlighet till hårdare restriktioner.

De fem nya förslagen är:

Nedstängning av fler verksamheter

Begränsa tillträde till vissa platser

Nöjesparker, djurparker och liknande temaparker

Museer och konsthallar

Nytt system för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar

Utöver dessa ovanstående fem förslag så vill regeringen också ge kommunerna befogenhet om att utfärda förbud om tillträde till vissa platser där det kan finnas risk för trängsel. De som bryter mot förbuden kan bötfällas med 2000 kronor.


 – Vi har i dag inga besked om nedstängning men vi förbereder oss för att utnyttja den delen av pandemilagen också. I dagsläget gör vi inte den bedömningen, men det är klart att vi inte tänker vänta tills det är för sent, förklarade Lena Hallengren under pressträffen.

Som en grund till dessa åtgärder är givetvis smittoläget i Sverige.

 – Den sjunkande smittspridningen har avstannat. Det är oroväckande, sade Lena Hallengren och tillade:

 – Det finns en påtaglig risk för en tredje våg.

Under pressträffen får Lena Hallengren frågan om vad som krävs för att stänga ner delar av samhället:

– Det går inte att säga exakt. Jag tänker inte stå och spekulera, vi behöver göra en samlad bedömning. Men en platå och en lätt ökning är inte nog för att stänga ner. När det blir aktuellt kommer vi vara tydliga.

Annons