Annons

Man i 50-årsåldern köpte sex av barn – får nu halv miljon i ersättning av staten

Annons

Det var i april som en man i 50-årsåldern dömdes till villkorlig dom för sexköp och sexköp av barn. Nu får han sammanlagt mer än en halv miljon i ersättning av staten för den tiden han har suttit häktad, rapporterar Expressen.

Mannen i 50-årsåldern som i april dömdes för sexköp och sexköp av barn tros ha haft en central roll i en stor sexhärva som nystades upp under en polisutredning som pågått under flera år. 

Mannen stod åtalad för grov våldtäkt, koppleri och barnporrbrott men friades i domstol. I hovrätten dömdes han dock för flera fall av sexköp och sexköp av barn. Han dömdes till villkorlig dom, rapporterar Expressen.


Efter domen sökte mannen ersättning för lidande och förlorad arbetsinkomst, samt skadestånd för långsam handläggning. Det sistnämnda ströks av Göteborgs åklagarkammare, med motiveringen att ”utredningen var omfattande varför tiden får anses vara rimlig.”

Justitiekanslern menar dock att mannen har rätt till ersättning för lidande och inkomstbortfall.

”Med hänsyn till att sökanden har varit misstänkt för särskilt allvarlig brottslighet bör ersättningen bestämmas till ett högre belopp än det som normalt lämnas vid frihetsberövanden av motsvarande längd.”

Mannen får nu 260 000 kronor för lidande, samt 257 000 kronor för förlorade arbetsinkomster, sammanlagt 517 000 kronor.

Vad tycker du om detta? Dela gärna med dig av dina åsikter i en kommentar!

Annons