Annons

Svenskarnas favoritvaror som skenat i pris – blivit 50 procent dyrare

Annons

2022 var ett mycket dyrt år för svenskarna. Enligt Matpriskollen, som TV4 har pratat med, kommer livsmedelspriserna att fortsätta att öka 2023 och listar också vilka varor som har ökat mest i pris. 

Januari brukar ses som den dyraste månaden att leva och det verkar det kommer att bli även i år. Priserna på livsmedel ökade med 15,4 procent under 2022 och det ser ut att bli ännu dyrare 2023. Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) har ökningen inte varit så stor sedan början av 1980-talet. 

– Helt plötsligt såg vi hur tendenserna från andra halvåret 2021 fullkomligt briserade. Kaffe, oljor, pasta, kyckling och mejerivaror rusade i början av förra året, säger Ulf Mazur, vd och grundare av Matpriskollen till TV4.


Varorna som det ”smärtar” lite mer att köpa just nu

Vilka varor har ökat mest i pris enligt Matpriskollen som har jämfört över 40 000 olika livsmedelsprodukter? Enligt Matpriskollen har många av varorna som svenskarna gillar tyvärr blivit mer kostsamma.

  • Matfett har ökat med i genomsnitt 34 procent. Finns vissa enskilda produkter som ökat med 50 procent.
  • Mejeriprodukter såsom mjölk (33 procent), smör (34 procent) och hårdost (30 procent) har blivit väldigt mycket dyrare.
  • Enligt Matpriskollen ökade många produkter i pris särskilt under december månad, det kan hänföras till julen. Som exempel, choklad och godis blev dyrare, liksom lök (81 procent), vitkål (74 procent), sylt, marmelad, färska grönsaker och barnmat.
  • Kycklinglårfiléer är en annan vara som kostade mycket mer, prisökningen var nämligen 50 procent i december.
  • Brungräddat knäckebröd var också dyrare, den ökade med 16-21 procent.


”Priserna kommer fortsätta att öka”

Ulf Mazur på Matpriskollen tror att ökningen kommer att fortsätta, men i en mer human takt.

– Jag tror att ökningstakten i år kommer vara lägre, men priserna kommer fortsätta att öka, säger han.

Annons