Maj-Lis, 89, nekas kvinnlig hemtjänstpersonal – tvingas duscha framför män
Maj-Lis Blomberg, 89, är i behov av hemtjänst och behöver ibland hjälp att duscha.
Ofta får hon hjälp av män – trots att hon uttryckligen bett om kvinnlig personal.
– Jag önskar att någon kunde tänka på omsorgstagarnas bästa, säger dottern Kersti Haglund till Arbetarbladet.
Under de senaste fem åren har 89-åriga Maj-Lis Blomberg tagit hjälp av hemtjänst från Sandvikens kommun. Hon är klar i huvudet, men har ibland lätt för att svimma och det behöver alltid vara någon på plats som kan hjälpa henne när hon duschar.
När hon ska duscha förväntas hon klä av sig och låta en, för henne främmande man, ta på hennes kropp. Vilket kan upplevas som kränkande.
– Det skulle kännas naturligare om en kvinna tog i mig eftersom jag är kvinna själv, säger Maj-Lis Blomberg till Arbetarbladet.
En gång i veckan schemalägger Sandvikens kommun duschtid för Maj-Lis.
Får duscha en gång i veckan
Den person som vanligtvis hjälper 89-åringen är den kvinnliga kontaktpersonen Linda, som Maj-Lis tycker mycket om.
Flera gånger när Linda varit borta har kommunen erbjudit Maj-Lis manlig personal som kan hjälpa henne med dusch-rutinerna. När Maj-Lis sagt att hon inte vill klä av sig framför en främmande man har kommunen låtit henne vänta ytterligare en vecka på att få duscha.
– De säger att de inte gör skillnad på etnicitet eller kön, vilket är en fin tanke. Men när det handlar om en gammal kvinnas önskan att få slippa klä av sig framför en man. Hon får välja mellan det eller att gå två veckor utan att duscha. Vad är det humana i det?, säger Maj-Lis dotter Kersti Haglund, till Newsner.
”Jobbigt att klä av sig naken”
Maj-Lis dotter bor i Stockholm, och har vid flera tillfällen åkt upp till Sandviken för att assistera sin mamma. I och med coronarestriktionerna har det dock blivit allt svårare för Kersti att göra det.
– Hon är gammal men jag tror att även en yngre person skulle tycka att det var jobbigt att klä av sig naken framför en främmande man, som sedan ska tvåla in en. Vissa bryr sig inte, men mamma känner sig inte bekväm med det. Med en veckas framförhållning kan man väl ordna en lösning.
Gör inte skillnad på personal
Sandvikens kommun har tagit ett beslut som gör att omsorgstagaren inte får välja personal utifrån kön och etnicitet. Något som också går stick i stäv med kommunens värdegrund för hemtjänsten, som säger att:
”Tjänsten ska utformas och utföras med hänsyn till dennes privatliv, kroppsliga och själsliga integritet, samt dennes självständighet och självbestämmande.”
– Tjänsten ska utformas och utföras på det sätt som beskrivs, för oss handlar det om ”huret”. Hur insatserna utförs, det vill säga inte av vem, säger Ann-Louise Brolin, verksamhetschef för hemtjänsten i Sandvikens kommun, till Arbetarbladet.
Hoppas att kommunen ska ändra sig
Kersti hoppas att kommunen ska kunna frångå sin policy i just detta ärende.
– Jag förstår om de har ont om personal i och med corona. Och detta är inget ont mot hemtjänstpersonalen, men jag tycker att kommunen borde kunna fixa en kvinna närmare i tiden. Okej om mamma får vänta två dagar extra, men att vänta två veckor på att duscha, det förstår jag inte.
Hon tillägger:
– Det finns ju många äldre som inte har anhöriga till hjälp och kan känna sig utsatta i en sådan här situation.