Annons

Gunnar löste in 311 500 kronor – banken behöll pengarna

Annons

Gunnar Ljungh gick till banken för att lösa in de 311 500 kronor i sedlar som hans pappa sparat under sitt liv. Men Riksbanken ville inte ge honom ett öre då sedlarna var gamla och därmed ogiltiga.

– Pengarna låg i en skokartong som hade tillhört min far. Det var 311 500 kronor i framförallt utgångna tusenkronorssedlar som inte var märkta eller missfärgade på något sätt, berättar en uppgiven Gunnar för SVT.

Gunnar berättar att fadern Axel Ljungh bodde i lägenheten fram till 1991 då han avled. När lägenheten skulle renoveras efter en vattenskada hittade Gunnar en låda med sedlar till ett värde av 311 500 kronor när han städade.


Gunnar lämnade in pengarna till Riksbanken i januari 2017. Då ville banken att han skulle komplettera med information om var pengarna kom ifrån, samt transaktionsunderlag. Men någon sådan information kunde Gunnar inte redovisa.

– Pengarna kommer troligen från min fars arbetsliv, men jag kan inte redogöra för var de kommer från, säger han till SVT.

Riksbanken tycker inte att Gunnar har lämnat in något tillfredsställande underlag som visar sedlarnas ursprung och hur han har fått pengarna. Riksbanken har därför beslutat att behålla pengarna.

Gunnar har överklagat Riksbankens bedömning till förvaltningsrätten, som dock valt att på bankens linje.

Vad tycker du om det här? Kommentera gärna.

Annons