Annons

Därför raderar Facebook inlägg av Trump om coronaviruset – efter presidentens förbjudna ord

Annons

Coronaviruset är inte dödligare än säsongsinfluensan, skrev USA:s president i ett inlägg på Facebook.

Det fick Facebook att agera.

”Vi tog bort Trumps inlägg på grund av att det är missvisande information om covid-19”, bekräftar Facebook:s talesperson Andy Stone till CNN

Det är knappt en vecka sedan Donald Trump bekräftades smittad av coronaviruset. Trump låg under helgen på ett sjukhus i Washington, men under måndagen fick USA:s president åka hem till Vita Huset igen. 

– Jag har lärt mig så mycket om coronavirus. En sak som är säker är att låt det inte dominera er. Var inte rädda för det. Ni kommer att besegra det, sa Trump i ett videoklipp från Vita huset direkt efter ankomst. 

Ett uttalande som flera kritiserat för att förminska riskerna med viruset.


Trump: covid-19 inte dödligare än säsongsinfluensan

Och under tisdagen skrev Trump ett Facebook-inlägg om att coronaviruset inte är dödligare än säsongsinfluensan. Facebook agerade och raderade inlägget. 

Andy Stone, som är Facebooks talesperson berättar att det är missvisande information om covid-19 som ligger till grund för beslutet, rapporterar CNN.

Till skillnad från Facebook låter dock Twitter inlägget ligga kvar, men utan möjlighet för människor att sprida det vidare via delningar, så kallade re-tweets.

”Influensasäsongen är på ingång! Många människor dör i influensan varje år, ibland över 100 000 trots vaccin. Ska vi stänga ner vårt land? Nej, vi har lärt oss att leva med det, precis som vi lär oss leva med covid, i de flesta populationer mycket mindre dödligt!!!”, skriver presidenten.

Över 210 000 människor har dött i covid-19 i USA under pandemin.


Och det är inte första gången som Trump får sitt inlägg raderat på sociala medier.

I augusti tog Facebook och Twitter bort inlägget när Trump delade en video på när han själv blev intervjuad av Fox News och säger att barn är nästintill är immuna mot covid-19.

Under tisdagen kommenterade statsepidemiolog Anders Tegnell uttalandet, och förklarade att sjukdomen ”inte är att leka med”.

Vad tycker du om att Facebook raderade Trumps inlägg som stred mot Facebooks regler om desinformation om covid-19? Skriv gärna en kommentar och dela vidare.

Annons