Annons

Forskaren: ''Därför får du inte narkolepsi av coronavaccinet''

Annons

Allt fler vill vaccinera sig mot covid–19 men fortfarande säger var fjärde svensk nej. Motståndet beror främst på rädsla för biverkningar. Det visar en undersökning som Novus gjort för SVT Agenda. Men nu förklarar Matti Sällberg, professor i biomedicin vid Karolinska institutet, för SVT att narkolepsi är ingenting att vara rädd för när det kommer till det nya coronaviruset.

I flera månader har det pågått en tävling mellan världens största läkemedelsföretag om vem som är först ut med ett vaccin – och inom loppet av en vecka så är det flera som fått godkännande som gör att stora delar av världen kan vaccinera sig. Trots detta, är det många som tvekar inför att vaccinera sig.

Sedan svininfluensavaccinet 440 fall av narkolepsi är det många som nu är tveksamma till att vaccinera sig mot covid–19.

Men Matti Sällberg, professor i biomedicin vid Karolinska institutet, förklarar hur det kommer sig – och samtidigt varför vi inte behöver vara rädda för det när det kommer till det nya coronaviruset.

Sjukdomen svininfluensa kan nämligen framkalla narkolepsi enligt flera studier, och svininfluensavaccinet innehåller samma virusprotein. 

–  Det finns en teori att virusproteinet aktiverar en slags autoimmunitet som man får via vaccineringen. Men kopplingen gäller narkolepsi och influensa, samt svininfluensa. Inte andra virus.  

Så när det kommer till covid–19 talar han sitt tydliga språk:

– Narkolepi kan ni glömma i det här fallet.

Däremot påpekar han att det kan dyka upp andra mycket ovanliga biverkningar. Men vilka de kan vara är ännu oklart. 

– Det vet vi inte än. Det vet man inte förrän man har vaccinerat tillräckligt många, säger Matti Sällberg. 

För att upptäcka en biverkning som drabbar 1 på 20 000 måste sannolikt 100 000 vaccineras, menar han. Det är därför man inte ser den typen av biverkning förrän man har vaccinerat tillräckligt många.

– Nu är det långt över 100 000 som har vaccinerats och vi har inte sett några konstiga biverkningar ännu. Vi måste ta till oss det att än så länge ser det bra ut. Så risken att det finns allvarliga biverkningar, krymper för varje dag som går, säger han avslutningsvis.


Kommer du vaccinera dig mot coronaviruset?

Annons