Annons

Ät mer lakrits med gott samvete - här är fördelarna!

Annons

Lakrits är mycket mer än ett godis. Du kan använda det som smaksättare i maten – men också som medicin och för viktkontroll. Nedan följer 5 otroliga hälsoeffekter som gör att du kan äta lakrits med gott samvete!


1. Det lindrar hosta

Lakrits har länge använts som slemlösande ämne i växtbaserade läkemedel och används i traditionell folkmedicin vid hosta och halsont. Lakrits passade därför perfekt att använda i hostmediciner. Det skriver Land.

2. Det är smärtlindrande

Det svarta guldet tillskrivs en lång rad hälsoeffekter tack vare innehållet av nyttigheter som antioxidanter, B-vitamin och salicylsyra, som även används i smärtstillande mediciner. I det gamla Egypten användes lakritsrot som en behandling mot skinnåkommor, hårförlust och olika ögonsjukdomar.

3. Det botar magproblem

Lid inte i onödan om du skulle vara förstoppad. Ät lite lakrits – det har en laxerande effekt. För mycket av det goda kan dock få ett motsatt resultat, så dosera lagom.

4. Det är bra för den som har lågt blodtryck

För dig med lågt blodtryck har lakrits en höjande effekt, vilket hjälper dig att bli av med eventuell trötthet och yrsel. Har man däremot högt blodtryck eller är gravid är lakrits inte att rekommendera. Livsmedelsverket har satt sin rekommenderade gräns vid 50 gram lakrits om dagen.

5. Det främjar tandhälsan 

Lakrits i pulverform kan motverka karies skriver tidningen MåBra. Det är också bra mot muntorrhet.

Dela den här artikeln med någon som älskar lakrits!

Annons