Annons

Larmet: Bensinpriset kan stiga till 20 kronor litern

Annons

Ökade krav på att blanda in förnybara bränslen i bensin och diesel kan pressa upp priset mot 20 kronor litern de närmaste åren.

Det visar uträkningar från Skattebetalarnas förening.

– Biltrafiken är redan överbeskattad i förhållande till sina miljökostnader, säger Sofia Linder, chefekonom.

Under senaste tiden har bland annat ”Bensinupproret” uppmärksammat de höga bensinpriserna som fortsätter att öka.

Men uppropet kan behöva lägga in en till växel då uträkningar från Skattebetalarnas förening visar att en ökning till 20 kronor litern, kan bli verklighet under de närmaste åren.

Sveriges högt uppsatta klimatmål märks bland annat i reduktionsplikten, som innebär att minskade utsläpp ska nås via stegvis ökad inblandning av biodrivmedel i bensinen och dieseln.

Reduktionsplikten infördes i juli 2018 och kommer tillsammans med den höjda skatten på drivmedel medföra höjt bränslepris med 35 öre per liter från januari 2020, det skriver Expressen.


Så mycket kan bensinpriset öka på sikt

Enligt Skattebetalarnas förenings beräkningar så kommer bensinskatten öka med drygt två kronor litern under de närmsta sex åren. Samtidigt kommer reduktionsplikten öka priset med 1,55 kronor, vilket resulterar i att den sammanlagda ökningen kommer hamna på ca 3,60 kronor år 2025.

– Sverige har världens tuffaste klimatkrav och reduktionsplikten riskerar att pressa upp bensinpriset ytterligare varje år och slå undan benen för familjer som är beroende av bilen för att få vardagen att gå ihop, säger Sofia Linder, chefekonom på Skattebetalarna till tidningen.

Vad tycker ni om detta? Lämna en kommentar på vår Facebooksida.

Annons