Annons

Efter skandalen: Dan Eliasson avgår som generaldirektör – får nytt jobb direkt hos regeringen

Annons

Dan Eliasson har begärt att få lämna uppdraget som generaldirektör för MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Det har knappast undgått någon. MSB:s generaldirektör Dan Eliasson duckade för sina egna rekommendationer och flög till Kanarieöarna under julen – vilket har väckt stor ilska hos många svenskar. Nu står det klart att han måste lämna sin roll som generaldirektör för myndigheten. Men härnäst väntar nytt jobb hos regeringen.

Det var den 19 december som Dan Eliasson satte sig på ett plan den 19 december med destination Las Palmas. Och resten är historia som det brukar heta.

 – Jag har gjort bedömningen att resan är nödvändig. Jag har en dotter som vistas här och som jobbar här. Och jag firade jul med henne och min familj, förklarade sig Eliasson för Expressen.

 – Vi ska alltid undvika onödiga resor. Jag har ställt in väldigt många resor. Men den här gången kände vi att vi ville fira jul tillsammans, sade Dan Eliasson vidare.


Eliassons försvarstal till varför han åkte utomlands hällde bara mer bensin på den kritikeld som brann, ett hån enligt många som inte har rest iväg för att träffa nära anhöriga under jul och nyår. Under onsdagen avgick Eliasson från sin roll som generaldirektör för MSB på egen begäran som han tillträdde i mars 2018.

– Det viktiga är inte jag som person. Det viktiga är hur vi som samhälle hanterar pandemin och att allt fokus är på den otroligt viktiga uppgiften. Skälet för mitt ställningstagande är att MSB som myndighet ska få bästa möjliga förutsättningar att genomföra sitt viktiga uppdrag. Det är därför som jag i dag har begärt förflyttning om att lämna uppdraget, säger Dan Eliasson i en kommentar på MSB:s hemsida.

Inrikesminister Mikael Damberg blev inte allt för högljudd i att säga emot, när Eliasson föreslog sin avgång.

 – Jag delar hans bedömning och därför kommer regeringen bevilja det här och utse en tillfällig generaldirektör, säger Damberg till TT.

 – Jag tror att han har fattat helt rätt beslut, att det inte hade varit möjligt att fullfölja sitt uppdrag. Så jag delar hans bedömning, säger Damberg.


Helt lottlös på grund av sin avgång blir dock inte Eliasson. Snarare motsatsen.

TT skriver att Eliasson har en tidsbestämd anställning till slutet av 2022, och kan därför inte sparka honom – förutsatt att han inte har gjort något brottsligt.

Det regeringen då kan göra är  att förflytta en myndighetschef till andra arbetsuppgifter, det som i nedsättande termer beskrivs som elefantkyrkogården där andra tidigare generaldirektörer hamnat. Eliasson får därmed en ny, annan tjänst inom regeringskansliet, behåller sin titel och sin lön på drygt 160 000 kronor, men är inte längre myndighetschef. Detta gäller alltså till dess att hans anställning går ut i slutet av 2022. Detta skriver TT.

Eliasson var tidigare rikspolischef och kritiserades, han avgick i februari 2018.

Vad tycker du om detta? Är det bra att Eliasson avgår?

Annons