Annons

11 förödande beteende för en förälder och hur de skadar sina barn utan att inse det

Annons

Det finns alla typer av föräldrar och möjligheter till föräldrar. Vissa är mycket stränga och kontrollerar alla aspekter av sitt barns liv, andra är väldigt lugna och låter barnet fatta sina egna beslut och misstag. Det är säkert att även om det finns många olika tillvägagångssätt, så vill alla föräldrar göra det bästa för sina barn.

Tyvärr misslyckas vissa föräldrar med att vara de bästa anhängare och exempel. Naturligtvis gör alla föräldrar misstag då och då, och det finns inget rätt eller fel sätt att uppfostra ett barn, men vissa misstag är större än andra och kan lämna ett permanent märke på barnet.

Ta reda på om dina föräldrar gjorde dessa fel när de uppfostrade dig. Och om du är förälder kan du försöka undvika dessa 11 beteenden, eftersom det skadar ditt barn: 

1. Inte respektera det personliga utrymmet


Vissa föräldrar förväntar sig inte att deras barn ska respektera deras personliga utrymme. Andra föräldrar respekterar inte sina barns personliga utrymme. Vissa föräldrar misslyckas på båda punkter. Båda extremerna är ohälsosamma och ger inte barnen den nyttiga informationen och gränssättningen som de behöver.

Att inte respektera ditt barns personliga utrymme kan yttra sig i att du när som helst spatserar in på deras rum utan att varna dem, eller att tillåta dem att göra samma sak mot dig. Det är viktigt att du lär dina barn att knacka på dörren innan de går in. Vissa delar av ditt hem bör även vara förbjudet område. Det kan till exempel vara verktygsrummet, och det lär barnen att respektera regler och gränser.

Visa dem att de också har rätt till sitt egna personliga utrymme. Du behöver inte alltid kontrollera vad de har för sig. Dock är det viktigt att du är delaktig i deras liv och visar intresse och de ska veta att det är okej för dem att spendera ensamtid på rummet men att du kan komma in efter att ha knackat på dörren. Agera som en bra förebild genom att sätta klara gränser och uppför dig som du vill att dina barn ska.

2. Brist på uppmuntran


Många föräldrar ser sig själva som "gammalmodiga" med övertygelsen att uppfostran ska vara hård och tuktande. De använder sig främst av bestraffningar för att få sina barn att uppföra sig. Även om dessa metoder kanske verkar för stunden räcker de inte till då det kommer till att bygga förälder-barn-bandet som ska hålla en livstid.

Utöver tillrättavisning behöver barn även en hel del uppmuntran. Barn som inte får bekräftelse eller en klapp på ryggen efter ett väl utfört arbete kan komma att känna sig osäkra och underskattade i livet. De kan komma att känna att de ständigt måste hävda sig för att få din uppskattning och kan känna att de aldrig riktigt räcker till.

Så var noga med att se skillnaden mellan ett rebelliskt beteende och små misstag som ditt barn gör. När ditt barn misslyckas eller gör ett misstag, uppmuntra det då istället till att lyckas bättre nästa gång. De måste lära sig att ett misstag här och där inte betyder att de misslyckats i livet. Och glöm aldrig att uppmärksamma dem då de gjort något bra!

3. Ha en kritisk attityd till dina barn


Denna punkt är relaterad till föregående. Föräldrar som har svårt att ge komplimanger och uppskattning till sina barn tenderar att vara alltför hårda och kritiserande. Dessa barn känner sig ofta nedtryckta och osäkra. Kanske kommer de växa upp med känslan att de inte kan göra någonting rätt och att de inte är värda någonting.

Nästa gång du är på väg att kritisera ditt bar för något han eller hon gjort, ta då ett steg bakåt och tänk efter om det verkligen är nödvändigt? Om du måste tillrättavisa dem, gör det då pedagogiskt och vänligt, så som du själv skulle vilja bli tillsagd. Kom ihåg att säga positiva saker till dem dubbelt så ofta som du säger något negativt.

4. Inkonsekventa regler

När du fastställer regler för ditt hem är det väldigt viktigt att dina barn följer dem. Om du misslyckas med att få dina barn att följa dessa regler kommer de inte heller att följa reglerna utanför hemmet. Detta kan leda till katastrofala följder senare i livet.

Så om du till exempel säger till dina barn att vara hemma vid ett visst klockslag, se då till att de verkligen är det, annars kommer det att få konsekvenser. Följ därefter denna regel var gång ditt barn bryter mot reglerna. Om du inte gör det sänder du olika meddelande till ditt barn vilket kan vara förvirrande för dem samtidigt som de lär sig att de kan manipulera dig. Trots att det kan kännas väldigt svårt ibland är det viktigt att du står på dig och följer dina egna regler. De kommer att tacka dig då de blir vuxna!

5. Kväva ditt barn med din närvaro

Det är fantastiskt om du är en förälder som tycker om att spendera tid med dina barn. Dock kan det även bli för mycket av denna vara. Inget barn tycker om att bli kvävt av sina föräldrars närvaro.

När barnen är små år det normalt att de spenderar nästan all sin tid med sina föräldrar. I takt med att de växer upp bör de få mer och mer självständighet. Det är okej att låta dem spendera tid med vänner och att prova på olika sporter. Att ge dem utrymme kommer lära dem att själva fatta olika beslut i livet.

Att undvika att kväva dina barn med din närvaro appliceras inte enbart på tiden du spenderar med dem. Du måste även lära dem att själva ta hand om sig, göra läxor och hushållssysslor. Du vill inte ha en tonåring som inte kan tänka själv och som förväntar sig att du ska göra allt.

6. Passa upp för mycket

En förälders ultimata mål är att uppfostra sina barn till självständiga varelser som kan ta han om sig själv och andra, men detta är ingen process som sker över en natt. Det kommer inte heller att inträffa om du passar upp på dina barn från det att de är bebisar tills de flyttar hemifrån.

Om dina barn inte vet hur man kokar pasta eller startar en tvättmaskin när de väl är myndiga har du ett problem. Ju äldre dina barn blir desto mer självförtroende får de då de lär sig göra olika saker, så som köra bil, tvätta, diska och laga mat. De behöver inte laga mat värdig en femstjärnig restaurang men åtminstone så att de klarar av att rå om sig själva.

Fall inte in i den dåliga vanan att ta hand om dina barn som treåringar som inte kan ta hand om sig själva. Om du trots allt gör detta, bli då inte förvånad om de fortfarande huserar i din källare då de är vuxna.

7. Bete sig som en mobbare


Vissa föräldrar verkar tro att det enda sättet att få sina barn att lyda är att skrämma dem. Dessa föräldrar kan ta till drastiska åtgärder så som att skrika och anklaga sina barn för att skrämma dem till lydnad. Resultatet av en sådan taktik kan vara förödande.

Dessa föräldrar kommer sannolikt inte att ha speciellt bra förhållande med sina barn när de växer upp. Barnen kommer att dra sig för att berätta om sina problem med rädsla för att bli hånade eller tillrättavisade.

Det är en stor skillnad mellan att vara rättvis och att vara elak. Behandla inte dina barn som om du vore en mobbare på lekplatsen. Visa dem kärlek, förståelse och respekt, även då de tabbar sig.

8. Vara en helikopterförälder


Denna föräldrastil, känd som ”Helikoptern” eller "curlingföräldrar" är väldigt vanligt förekommande i dagens samhälle. Tyvärr skapar det bortskämda barn som kan kontrollera sina föräldrar med minsta nyck. Ingen uppskattar att befinna sig i närheten av barn som uppfostrats på detta sätt. Som förälder är det alltså ditt jobb att se till att dina barn inte är uppfostrade på detta sätt!

Helikopterföräldrar försöker alltid lirka så att deras barn ska få spela i den där viktiga matchen, få huvudrollen i skolpjäsen, eller inte hamna i trubbel då de gjort något dumt. Du vill inte vara en sån förälder. Din strävan att curla vägen för dem och att skydda dem från konsekvenser de själva åsamkat kommer att slå tillbaka mot dem ute i den riktiga världen.

9. Inte uppmärksamma dina barn


Vi lever i en tidsålder där vi ständigt blir distraherade av teknologin. Mobiler och appar har sprungit om vanliga relationer i verkliga livet. Tillåt inte din telefon, hobby eller ditt jobb att ta tid från dig som du kunnat spendera med ditt barn.

Lyssna uppmärksamt på vad de har att säga när de pratar med dig. Om du har ett akut ärende att se då till att berätta det för dem och låt dem veta att du vill lyssna till vad de har att säga så fort du får en stund över.

Vissa av sakerna som ditt barn vill berätta kanske verkar tråkiga eller ointressanta och det är helt normalt, men du måste fortfarande berätta för dem att det som är viktigt för dem är viktigt för dig också.

Medans det kanske låter som att ditt barn pladdrar på om nonsens berättar de i själva verket kanske om något som de länge gått och tänkt på och oroat sig för. Men, om det verkar som att du inte bryr dig kommer de snart att ty sig till någon annan som verkar mer intresserad av vad de har att säga.

10. Vara en lat förälder


Vissa föräldrar är helt enkelt lata då det kommer till att uppfostra sina barn och orkar inte laga nyttig mat. Snabbmat och pizza har blivit normen. De bryr sig inte om att spendera kvalitetstid med sina barn. Istället låter de en smartphone eller Tv:n agera barnvakt.

Detta sätt att vara en auto-pilot-förälder kommer leda till lata, antisociala barn som varken vill eller kan hitta på saker att göra. Det kan även leda till övervikt och ett ohälsosamt liv. Om du är för lat för att hjälpa dem med skolarbetet kan även betygen bli lidande. Så ta dig i kragen och engagera dig i dina barns uppfostran för att ge dem så goda förutsättningar i livet som möjligt.

11. Misslyckas med att hålla fast vid regler


Många föräldrar känner sig mer bekväma i rollen som kompis eller ett syskon till sina egna barn, istället för att agera som deras förmyndare. De kan inte hantera att barnen blir arga eller besvikna då de inte får vad de vill. Så de ger alltid med sig och lyder sina barns minsta vink.

Sanningen är att barnen kan komma att se ned på sina föräldrar för att de inte sätter ner foten och står på sig. Det är inte alltid som barnen vet vad deras egna bästa är. Om du inte ger dem regler och klara hänvisningar kan de istället bli förvirrade och känna sig rådvilla.

Det är fullkomligt normalt att barn, speciellt i tonåren, sätter sig upp mot sina föräldrar och motarbetar deras regler. Det är viktigt att inte ge upp eller ge med sig. Håll fast vid ditt ord med tålamod och lär dem att dina regler gäller. I det långa loppet kommer de vara tacksamma för att du stod på dig gällande vad de behövde snarare än vad de ville höra.

Förhoppningsvis har detta gett dig en förvarning om vissa beteende du som förälder bör undvika. Ingen begär att du ska vara en perfekt förälder, men att sträva efter att bli lite bättre är ett bra mål. Plus att det kommer ge ditt barn fördelar i livet.

Om du håller med om något av innehållet i artikeln se då till att dela den med dina vänner. Berätta gärna för oss om dina egna föräldratips!

Annons