Annons

Nu ryter Stina Wollter ifrån - efter kritiken mot stora kroppar: ''Jag blir utmattad''

Annons

Stina Wollter är konstnär, ­radiopratare och kroppsaktivist som har blivit folkkär för sin kroppsaktivism och arbete för att motverka hat och kroppshets. Nu hon ifrån på skarpen - efter kritiken mot att stora kroppar inte borde få synas i vissa sammanhang.

– Jag blir helt utmattad av att läsa en till ´krönika som problematiserar kroppspositiva människor.

dinsta

Instagram skriver hon så här:

”Jag blir helt utmattad av att läsa EN TILL krönika som problematiserar kroppspositiva människors synlighet i förhållande till tex “diabetes och andra sjukdomar”. Hur är det ens möjligt? Men ok. Jag vill bemöta det en gång till. SUCK. .

Vi tar och låtsas för en stund att målet med allas våra liv var att nå det kiloantal som ska garantera hälsa och avsaknad av diabetes. Vi låtsas.

Och så lämnar jag min bostad, sätter mig på bussen, hamnar på stan; ställer mig mitt på stora torget, ser mig omkring, låter blicken svepa över människorna. Detta är en slags scanning av människoformer i Sveriges fjärde största stad på en plats där människor från alla möjliga områden i Uppsala passerar. Det är ett mäktigt skådespel.

Mångfalden är verklig och omöjlig att ifrågasätta. En extremt liten procent av de som passerar mig ser ut som det utseende som valts ut för att representera ”hälsa”. Är resten ohälsosamma? Japp. Tydligen.

dinsta

Så har vi fostrats. Vi vet minsann hur de lever och mår. De borde skämmas. Alla verkar inte göra det. Shit, de verkar vilja... FINNAS? Och vad ska vi göra med dem? Ska de skeppas till olika läger tills de kan visas upp för världen? Ska de verkligen få äta, bada, dansa, älska, festa, sminka sig, träna, jobba innan de uppfyllt det visuella kravet på bevis på att de inte lever ohälsosamt? Ska de verkligen få gestaltas?

Ska de verkligen få synas, till och med bli... KÄNDA... och... 😱FÖREBILDER?! Ska de få hålla på och uppmuntra till idén att alla människor, oberoende yttre, har rätt till sitt okränkbara värde och rätt att inte bli DÖMD, BEDÖMD, KATEGORISERAD, FÖRENKLAD, FÖRDUMMAD? Var ska vi gömma oss tills målet är uppnått?

dinsta

Hur ska vi förklara för våra barn som ser mångfalden omkring sig att vissa ska gömmas/skämmas/stöpas om för att få vara med?"

Dela Stinas kloka ord om du håller med att alla kroppar är lika värda och ingen ska få bestämma något annat!

Annons