Annons

Studie: Alkohol får dig att prata bättre på andra språk

Annons

Brukar du försöka att prata på alla möjliga språk när du dricker alkohol, utan att skämmas? Isåfall, fortsätt med det. En studie visar nämligen att vi faktiskt blir bättre på att prata ett annat språk när vi har druckit.


Känns det som om tungan nästan vrickar sig när du försöker prata ett främmande språk, trots att du pluggat det i många år? Och kanske känns det som att tunghäftan släpper efter någon drink eller två? Nu är det fastslaget, vi blir faktiskt bättre på språk med lite alkohol i kroppen.

Forskare på universiteten i Liverpool, Maastricht och King’s College i London har tillsammans testat 50 tyska studenter vid Maastrichts universitet, som nyligen lärt sig holländska. Hälften av studenterna fick dricka alkohol och den andra hälften fick dricka alkoholfritt. Dosen motsvarade ungefär en halv liter starköl.

Därefter spelades studenternas samtal in och sedan fick holländare betygssätta deras kunskaper utan att veta vem som druckit vad. Även studenterna själva fick betygssätta sina kunskaper.

Resultatet visar att de som var alkoholpåverkade hade bättre uttal än de som var nyktra. Däremot påverkades inte studenternas egna upplevelser av hur duktiga de var.

– Det är viktigt att påpeka att de deltagarna intog en liten dos alkohol, säger doktor Fritz Renner, som var med och ledde studien i Maastricht. Högre doser av alkohol har inte samma effekt.

Så att hinka i sig öl med ursäkten att förbättra franskan fungerar inte, det kan till och med resultera i att du blir helt obegriplig på de flesta språk inklusive ditt eget modersmål.


Det här tyckte jag var fantastiska nyheter! Tryck på dela-knappen så dina vänner också får se den här ”viktiga” informationen!

Annons