Annons

Studie visar att ju mer du umgås med dina föräldrar, desto längre lever de

Annons

Att umgås med äldre släktingar är alltid lika intressant. Att höra roliga berättelser från förr i tiden till att skriva ned alla deras hemliga recept får oss att inse hur mycket vi faktiskt har att lära av dem. Men det är inte allt – enligt en ny studie visar att du faktiskt hjälper dem att leva längre!

En studie utförd av University of California i San Francisco visade att sällskap i vardagen både kan förlänga och öka livskvalitén för äldre.

Studien genomfördes i en grupp av 1600 vuxna med en genomsnittlig ålder på 71 år. Under studiens gång visade det sig att de vuxna som var ensamma också hade högre dödlighet än de som hade sällskap. Att vara ensam kan vara väldigt jobbigt för vem som helst, men studien bevisade att det är extra jobbigt ju äldre vi blir.

Mer eller mindre, ju äldre man blir, desto mer sällskap behöver man för att må bra.

Många människor ser äldreboenden som något negativt, men enligt studien är äldreboenden ändå rätt så fördelaktiga. Det är viktigt för äldre generationer att ha en plats där äldre vänskaps uppmuntras. När en person åldras, blir deras umgängeskrets mindre och mindre. Äldreboenden gör det alltså lite lättare för äldre att mingla, känna gemenskap och på så sätt få det sällskap som man så väl behöver.

Men att bli vän med en pensionär är inte bara fördelaktigt för dem.

”Du ger mycket mer erfarenhet till er vänskap när man är äldre”, säger Rosemary Bliezner, professor i mänsklig utveckling på Virginia Tech. ”Du vet vad som är värt att bråka om och vad som inte är värt det.”

Ärligt talat, det verkar som om äldre kan vara de bästa vännerna du någonsin kommer att ha! De är glada att få sällskap i vardagen, och man kommer kunna få massvis med kloka råd.

Så oavsett om du vill ha någon att äta middag med eller bara har lite tid över att prata, se till att så en signal till din mamma, pappa, annan äldre släkting. Det kan mycket väl förändra deras liv!

Annons