Annons

5 viktiga skäl till att dagens barnuppfostran är i kris

Annons

Den brittiska barnflickan Emma Jenner, känd för reality-serien "Take Home Nanny," har delat sina fem av de viktigaste punkterna till att dagens föräldrar misslyckas med att uppfostra sina barn med Huffington Post.

Jenner, som också är en barnförfattare, menar att barnuppfostran går idag i fel riktning, hon beskriver det faktiskt som en allvarlig kris.

1. Föräldrarna låter barnen kontrollera dem

Du sitter vid frukostbordet och du har fyllt dricka i den röda koppen. Barnet säger att den hellre vill ha den blåa koppen. Föräldrarna ger då barnet den blåa koppen eftersom de är rädda för att barnet ska bli arg, rasande och gråta.

Enligt Jenner är det här helt fel sätt att hantera denna situation. Varför är du så rädd för vad som händer om du byter en kopp? Det är DU som bestämmer i huset, inte barnet.

Om barnet får ett raseriutbrott, låt barnet få det här. Men ta bort dig själv från situationen så att du inte behöver lyssna på det. Tänk också på vad du lär barnet om du gör det - barnet kommer att inse att man kan få sin vilja om man får ett raseriutbrott och då har du plötsligt skapat ett ännu större problem för dig själv.

2. Ställ krav på dina barn

När ett barn går amok och ställer till en scen - oavsett om det är hemma, i affären eller på en restaurang - rycker många föräldrar på axlarna och säger "Det är ju hur barn är”

Emma förklarar att barn är kapabla att göra mycket mer än deras föräldrar tror. Till exempel, respekt, seder, generositet, dagligt hushållsarbete och självkontroll. Tror du att ditt barn inte kan duka själv om du ber honom/henne?

Ditt barn kan göra det. Föräldrar bör höja förväntningarna de har på sina barn, som på det sättet kommer du att lära dem hur man beter sig på rätt sätt.

Det enda skälet till att barn inte uppför sig ordentligt är att föräldrarna inte har visat dem hur de ska uppföra sig.


3. Du är ensam i kampen om att uppfostra dem - men det är ditt eget fel

Jenner menar att det förr i tiden var allt från lärare till andra föräldrar till slumpmässiga människor som gav barnen ett tydligt budskap när de uppförde sig dåligt.

Hon kallar det "the village". Alla tog ansvar och hade som mål att få alla barn att vara väluppfostrade.

Tyvärr är det idag nästan omöjligt för lärare eller en anställd att skälla eller säga ifrån till ett barn, eftersom majoriteten av föräldrar lätt blir arga på lärare ; i själva verket är många föräldrar inte ens intresserade av att ta reda på vad som egentligen hände för att orsaka denna typ av reaktion från en överordnad. Om föräldrarna agerar så här, säger du i princip till ditt barn att om det missköter sig kan varken du eller läraren eller en anställd göra något för att stoppa barnet.

Jenners råd är att ge beröm till andra föräldrar för att de sätta gränser, och lyssna på feedback från en berörd lärare innan du stormar ut ur rummet. Många har blivit alltför känsliga.

4. Få kontroll över genvägarna till barnuppfostran

Ja, det är bra att dagens barn har tillgång till all möjlig elektronik som kan göra barnuppfostarn enklare. Eller att ge barnen något att göra medan de väntar. Men det är för lätt att bli helt beroende av att barnen har något att underhålla sig med kontinuerligt, säger Jenner.

Tillgång till en iPad eller bärbar DVD-spelare gör det givetvis lättare för både barnen och föräldrarna. Problemet är bara att ditt barn inte lär sig att ta tålamod eller att bli uttråkad. Ditt barn behöver lära sig hur man ska underhålla sig själv, och behöver lära sig att ibland blir man uttråkad. Sådan är livet, tyvärr. Och det är bättre att de lär det som barn, snarare än att upptäcka det som vuxen.

Jenner menar därför att man måste lära era barn detta, till exempel genom att inte ge iPaden bara för att man måste vänta i 20 minuter på en restaurang. Barn måste lära sig att inte all mat blir färdig genom att slänga den i mikrovågsugnen i tre minuter. Helst ska de hjälpa till att göra maten från början.

Bebisar måste lära sig att de inte plockas upp och placeras i en hoppstol varje gång de är lite smågriniga. Småbarn måste kunna lära sig att de inte automatiskt tas upp av föräldrarna om de sträcker upp sina armar.

Barn måste lära sig att det är stor tillfredsställelse i att klara något själv, och att även om genvägar till underhållning kan vara en bra sak, så måste man ibland lära sig att göra saker sakta också.


5. Föräldrar lägger alltid barnens behov först

Barn måste lära sig att det handlar inte alltid om dem och deras behov. Jenner använder exempel att pappor som släpper allt de har i sina händer för att hjälpa barnet med det minsta behovet, eller att mammor som stiger upp flera gånger under en natt för att ta hand om barnet. Mammor och pappor glömmer idag sina egna behov, eftersom de fokuserar för mycket på barnen först.

Hon säger att det är inget fel med att ge efter barnens önskemål, men det är också inget fel att säga till ditt barn att den får vänta lite innan den kan få sin önskan uppfylld, om det är att vänta tills du kommer till en plats där De säljer vatten eller måste underhålla sig själva.

Hon säger att det är inget fel med att ge efter barnens önskemål, men det är också inget fel att säga till ditt törstiga barn att den måste vänta lite tills du kommer till en plats där du kan välja köpa något att dricka. Och det är inget fel med det faktum att det är okej att säga "Nej" ibland, eller be barnet att underhålla sig själv, medan mamma eller pappa tar lite tid åt sig själva.

Jenner avslutar sin krönika genom att påpeka att om du inte snart byter de punkter som hon har listat kommer vi att sluta med att vi uppfostrar bortskämda barn. Barn som har lärt sig att vara själviska, otåliga och oförskämda. Barn som är vana vid att få allt som de vill ha det.

Det kommer inte vara deras fel, men vår. Men om vi tar ansvar tillsammans, delar erfarenheter, förväntar oss lite mer och gör dem redo för världen.

Detta borde alla läsa - dela gärna!

Annons