Annons

Läraren använder två äpplen för att ge en oförglömlig lektion om mobbning

Annons

Mobbning är ett viktigt ämne att diskutera med barn. De bör förstå dessa negativa konsekvenser så att de ska veta att det faktiskt är dåligt att trakassera andra. En lärare från Storbritannien har hittat ett kreativt sätt för att undervisa denna viktiga lärdom till sina elever. Läs hennes inlägg nedan:

katie4v

”Idag på en av mina lektioner hade jag med mig två äpplen. Barnen visste inte att jag innan jag kom in klassrummet flera gånger tappat ett av äpplena i golvet. Det syntes inte på utsidan, båda äpplena såg precis lika perfekta ut.

Jag började med att plocka upp äpplet jag tappat i golvet och började berätta för barnen hur illa jag tyckte om det, att jag tyckte att det var äckligt. 

Det hade en hemsk färg och den lilla kvisten var för kort. Jag berättade för eleverna att eftersom jag inte tyckte om äpplet, ville jag inte att de skulle göra det heller och att de också borde säga dumma saker till det.

Vissa barn kollade på mig som att jag var galen men vi skickade runt äpplet i cirkeln samtidigt som vi sa elaka saker till det. ”Du luktar illa”, ”Du är säkert full av mask” och så vidare.

Vi var verkligen inte snälla mot det stackars äpplet, jag började nästan tycka synd om det till slut. 

Sedan skickade vi runt det andra äpplet och överöste det med snälla ord. ”Du är ett vackert äpple”, ”Ditt skal är fantastiskt”, ”Din färg är enastående”, var lite av det som sades. 

Sedan höll jag upp båda äpplena och vi diskuterade deras likheter och olikheter. Det var ingen skillnad på dem, båda såg likadana ut. 

Sedan delade jag äpplena i två bitar. Äpplet vi hade varit snälla mot var färsk och saftigt på insidan. Äpplet vi hade varit elaka mot var skadat och mosat på insidan.”

apsdle

”Där och då tror jag att många av barnen fick en uppenbarelse. De förstod verkligen vad som händer inom oss när någon behandlar oss illa med ord eller handlingar. 

När människor mobbas, särskilt barn, känner de sig hemska inombords men berättar inte alltid för andra hur de mår. Om vi inte hade delat det där äpplet hade vi aldrig förstått hur mycket skada våra ord gjort. 

Till skillnad från äpplen har vi en möjlighet att hindra detta från att hända. Vi kan lära barn att det inte är okej att säga elaka saker till varandra och diskutera hur våra ord och handlingar får andra att må. 

Vi kan lära våra barn att stå upp för varandra och förhindra alla former av mobbning.”

60 000 barn är utsatta för mobbning i Sverige, nu hjälps vi åt att dela lärarens viktiga ord!

Annons