Annons

Sluta förstöra julen!

Annons

Detta är ett blogginlägg skriven av norska Martine Halvorsen som vi har översatt till svenska. Läs den nedan:

"Först och främst måste jag meddela att Gud, änglar och Jesus nämns i denna text, så om du blir stött av ord som dess ber jag dig att stänga ned sidan och titta bort.


Det är ovanlig att jag skriver ett inlägg utan att tänka mig för och att skriva ett inlägg som endast går efter mina egna känslor. Men just nu känner jag ett intensivt behov av att säga ifrån, för när det kommer till debatten kring julsånger måste vi ärligt talat skärpa oss.

Vårt samhälle består i en ökande grad utav människor med olika kulturella bakgrunder, något som är berikande och fint för oss alla. De flesta av oss är positiva till mångfalt, olikheter och skillnader, eftersom det är ett bra sätt för oss att skapa nya band, utveckla idéer, skapa förnyelse och kreativitet. Men vi kan faktiskt inte låta det gå ut över julen, som är en stor och viktig plattform i vårt samhälle. För självklart ska vi sjunga julsånger och utföra andra traditioner som hör julen till, och vi ska göra det för att vi alltid gjort det och för att det inte finns en enda god grund till att inte göra det - och för att det är en stor del av julen.

Vi stärker inte på något sätt integrationen eller respekten för andra kulturer eller religioner genom att säga att julen inte är viktig för oss och att göra om våra egna traditioner i respekt. 

Julen handlar om julgranar, nissar, julmat, julsånger, kyrkan och gåvor, och för mig att detta heligt. 

Vi ska inte ta bort ord som nissar och änglar i våra sånger. Vi ska inte ta bort ord som Gud och Jesus, för att detta är huvudanledningen till att vi firar jul. 

Vi ska inte ta bort sånger som "Härlig är jorden", för att det är kultur och för att den handlar om så mycket mer än vilken gud du tror på.

Vi ska inte ta bort skolgudstjänsterna från skolorna, för de som önskar att inte delta kan få slippa. Vi ska inte besöka andra ställen än kyrkan, för att det finns någon som önskar att inte gå in. Vi ska inte sluta att få besök av julnissen på våran sista skoldag, för att någon blir stött av detta. Vi ska inte förbjuda barnen att använda tomteluvor på dagis, för att någon önskar att inte ha det. 

Julen handlar om så otroligt mycket mer än om Jesus, Gud och religion. Den handlar om samhörighet, tillhörighet, hopp och kärlek. Det handlar om att vi är tillsammans, att vi tar hand om varandra, ger värme och ljus. Det handlar om att vi delar med oss och kramas. Det handlar om att vi ler, skrattar och sjunger. Det handlar om att vi samlas, att vi håller händer och att vi står tillsammans. Det handlar om empati och eftertanke och det ligger så mycket mer bakom sånger som "Härlig är jorden" än att Gud finns och att Jesus gick på vattnet. 

Jag tycker faktiskt inte att det är bra att vi ändrar på våra traditioner för att någon känner sig stött eller för att vi ska inkludera fler. Alla som vill är hjärtligt välkomna att fira jul, ta del av julens traditioner och berika sig själv. Jag skriver faktiskt upp mig frivilligt till att ge kunskap och hyra någon runt julgranen, men sluta att förstöra julen och traditionerna som hör till. 

Det blir bara för dumt.

Dela gärna.

//Martine Halvorsen" 

Annons