Annons

Här är Lasse Kronérs öppna brev - efter anklagelserna

Annons

SVT-programledaren Lasse Kronér skriver nu ett långt inlägg på Facebook om anklagelserna som riktades mot honom under MeToo-rörelsen.

Under hösten polisanmäldes Lasse Kronér av en tidigare praktikant i samband med #MeToo-rörelsen för sexuella trakasserier. En förundersökning inleddes, men lades sedan ner. Han själv nekar till brott.

Kvinnans advokat, Elisabeth Massi Fritz, begärde att beslutet skulle omprövas. På tisdagen blev det känt att den inte kommer att återupptas igen. Däremot har en ny förundersökning inletts mot SVT-profilen gällande kränkande fotografering.

Men där har Lasse Kronér inte delgivits misstanke om brott. – Förundersökningen är precis inledd och vi har inte hunnit vidta några egentliga åtgärder i det ärendet, sa Mikael Björk till Nöjesbladet under tisdagen.

– Efter att ha levt i ett totalt mörker i sex månader blev jag i går friad. Nu har jag fått tillbaka mitt liv, säger han till SVT Nyheter.

Nu väljer SVT-profilen att publicera ett öppet brev efter anklagelserna.


Här är Lasse Kronérs öppna brev:

Hej facebook, längesedan, Det har funnits en anledning. Brukar inte be er om mycket, men om ni vill dela detta så gör gärna det, för jag tycker det är min tur att tala nu, skriver han på Facebook. 

Och fortsätter:

Jag har verkligen försökt att leva upp till människors förtroenden, alltid försökt vara trevlig och tillmötesgående, ibland lite för mycket säkert. Visst har jag har varit packad jag med, sagt något dumt, till och med varit sketfull några gånger. Jag är inte Guds bästa barn tro mig, och det har jag aldrig någonsin utgett mig för att vara, jag har gjort fel jag med, tro inget annat, skriver han på Facebook.

Berättar om mötet med chefen

Kronér skriver om när han blev inkallad till chefen, med anledning av anklagelserna.

När min ena chef Robert säger att någon anklagat mig för trakasserier förstår jag uppriktigt sagt ingenting. Jag letar bakåt i minnet och försöker hitta vad jag kan ha felat, har jag hävt ur mig någonting till någon av mina arbetskamrater under stridens hetta när det går fort i en programledares huvud och adrenalinet rusar, har jag i ett sådant ögonblick hävt ur mig något som kunnat uppfattats som kränkande, mitt huvud snurrar. Nej säger jag till slut. Jag har ingen aning om vad detta handlar om, skriver han på Facebook. 

”Jag har aldrig sextrakasserat någon”

Programledaren ger sin syn på anklagelserna.

”Jag har aldrig sextrakasserat någon. Jag har aldrig utnyttjat någon. Jag har aldrig använt min position mot andra människor.

Jag har varit tillsammans med en människa som varit i soffan där jag sitter just nu hundratals gånger. Men tillslut ville jag inte ha henne här längre och gjorde då slut på det…

Det ni har läst är från en man som inledde en vanlig flirt på sms, missförstod hennes intentioner, blev sedan tillsammans med henne, ville sedan avsluta eftersom jag inte kände mig komfortabel med hennes psyke och nu sitter jag här och försvarar mig mot något som inte finns”, skriver han på Facebook.

”Vet inte om det slutar här”

Om hans framtid skriver han så här:

”Jag har en lång väg kvar. Jag vet inte när jag skriver detta om min karriär är över… jag vet inte nu om det slutar här. 40 år av total känsla av att aldrig någonsin lämna någon bakom mig osedd, aldrig sätta mig på höga hästar, alltid ta mig tid för andra, aldrig ta någon eller någonting för givet. Det har inte varit en uppoffring, det är för mig en självklarhet”, skriver han på Facebook.

Hela öppna brevet går att läsa här: Annons