Annons

Så ofta ska du tvätta dina handdukar och sängkläder

Annons

Vi är rätt bra på att tvätta underkläderna och favoritplaggen - men har du koll på hur ofta du bör tvätta kuddarna, sängkläderna och handdukarna..?

Nu har forskare gjort en studie om hur ofta man bör tvätta dem. Se listan nedan.


Lakan och sängkläder

Tvättas: Varje vecka

Ja, du läste rätt. Varje vecka ska sängkläderna tvättas.

Minst en gång i veckan ska de tvättas, säger Philip Tierno Jr, expert inom mikrobiologi på New York University’s Langone Medical Center, till Womens Health Magazine.

Det beror på att vi ofta är mer eller mindre nakna i sängkläderna och huden fäller massor av avlagringar, smuts, sminkrester och rentav avföringspartiklar.

Badlakan

Tvättas: Efter 2-3 användningar

Även badlakan ska tvättas oftare än man tror. Detta är för att badlakan, likväl som kökshanddukar, drar till sig bakterier. Flest bakterier samlas när badlakanet är fuktigt.

– Handdukar som används efter dusch eller bad kan hängas upp och användas upp till tre gånger, säger hälso- och miljöprofessorn Kelly A. Reynolds från University of Arizona till Buzzfeed.


Kökshanddukar

Tvättas: Varje dag

Precis som med badlakanen, och handdukarna i badrummet så är kökshanddukarna viktiga att tvätta ofta.

– Kökshanddukar tenderar att dra till sig skadliga bakterier, eftersom de oftast är blöta på grund av att man hela tiden torkar saker med dem och de kommer i kontakt med maten. Det här skapar ett perfekt scenario för att bakterierna ska samlas, växa och spridas, säger Kelly A. Reynolds.

Ett tips är då att ha flera kökshanddukar hemma, så att du kan byta dem varje dag. Att byta ut dem varje dag kan det ju dock inte finnas någon som har gjort tidigare!

Kudde

Tvättas: Var sjätte månad

Men förvånansvärt få människor verkar känna till detta. Tvättar man inte sina kuddar fylls de snabbt upp med kvalster, bakterier och döda hudceller.

Så för att undvika detta – ha för vana att tvätta din kudde en gång i halvåret.


Badrumsmatta

Tvättas: Varje vecka

Badrumsmattan är lätt att glömma bort, men den är faktiskt en av de smutsigaste prylarna i badrummet. Den är ofta blöt, då det titt som tätt stänker vatten i ett badrum. Utöver det samlas bakterier av alla fötter som dagligen trampar på den.

Därför är det en bra idé att tvätta den gång i veckan och ett ytterligare tips kan vara att hänga upp den på kvällen innan du går och lägger dig så att torkar helt efter varje användning.

Se till att dela artikeln så att fler får koll på denna matnyttiga information!

Annons