Annons

Fem skäl till varför mor- och farföräldrar har en positiv påverkan på barnbarnen

Annons

Mor- och farföräldrar har en egen plats i sina barnbarns hjärtan. Att besöka mor- eller farföräldrar under sommarlovet, eller ha turen att ha dem i närheten hela tiden, är något som de flesta barn verkligen uppskattar.

Nu har det också bevisats genom forskning att mor- och farföräldrar har ett mycket speciellt inflytande på sina barnbarn. Här är fem skäl till varför:

1. Mor- och farföräldrar gör barn mindre deprimerade

Sociologen Sara Moorman har studerat det emotionella förhållandet mellan mor- och farföräldrar och barnbarn. Hon har funnit att barn som har en bra och nära relation med sina mor- och farföräldrar har färre symtom på depression som vuxna.


2. De ser barnen på ett sätt som föräldrarna inte kan

Mor- och farföräldrar har sitt eget sätt att se barnbarnen på. Mor- och farföräldrar lyckas ofta nå sina barnbarns fulla potential på ett sätt som föräldrarna inte gör. Det berättar professor och författaren Nate Kornell för Psychology Today.

3. Mor- och farföräldrar hjälper till att uppfostra barnen

Professor Ann Buchanan vid University of Oxford har funnit att mormor/farmor ofta hjälper till med vård och omvårdnad, medan morfar/farfar hjälper till med rådgivning. Hon säger att mor- och farföräldrar är bra att ha när livet är svårt, och de hjälper ofta sina barnbarn genom till exempel deras föräldrars skilsmässa. Barn som har mor- och farföräldrar i närheten är bättre känslomässigt utrustade för att möta livets svårigheter.


4. Mor- och farföräldrar ställer upp när föräldrarna inte kan

Mor- och farföräldrar är bra att ha när du som förälder behöver någon som tar hand om dina barn. Antingen går föräldrarna på den dejt tillsammans, man behöver lite ensamtid eller så måste man jobba övertid. Som det står i Association for Psychological Science: "Det kan vara så enkelt att bara veta att det alltid finns någon där om du behöver dem."

5. Mor- och farföräldrar är solida förebilder som barn kan se upp till

Människorna som dina barn växer upp med kommer att påverka hur de blir och känner sig som vuxna. Mor-och farföräldrar är en av de första förebilderna barnen får.

Annons