Annons

Greta Thunberg blir chefredaktör för Dagens Nyheter – så här kommer tidningen bli

Annons

Greta Thunberg, 17, blir chefredaktör för Dagens Nyheter för en dag.

Flera kritiska röster har höjts mot DN:s beslut – och Thunberg vill nu lyfta fram forskningen kring klimatet i tidningen.

– När det kommer till klimatkrisen blir det ofta att åsikter väger lika mycket som insikter, säger hon till Expressen.

Nu lämnar Sveriges största morgontidning över chefredaktörskapet till Greta Thunberg, 17 – för en dag.

På söndagen är det hon som står som chefredaktör för Dagens Nyheters upplaga. Den världskända klimataktivisten förklarar att hon vill se att forskningen kring klimatet lyfts fram i tidningen på söndagen.

– De har kommit med idéer och jag har kommit med idéer. Jag har inte varit så väldigt involverad i arbetet, så det ska bli intressant att se hur det blir, säger Greta Thunberg till Expressen.


Stoppar allt opinionsmaterial

Enligt branschtidningen Dagens Media kommer söndagens upplaga av DN inte innehålla något opinionsbildande material överhuvudtaget. Allt åsiktsmaterial kommer att försvinna för en dag – och i stället ge plats åt forskning.

– Jag har inget problem med att folk uttrycker sina åsikter. Det måste ju finnas i ett demokratiskt samtal. Men när det kommer till klimatkrisen blir det ofta att åsikter väger lika mycket som insikter, säger Greta Thunberg till Expressen.

Greta, som redan har fått ta del av innehållet i söndagens tidning, håller med om att det måste få finnas en politisk debatt om klimatfrågan.


– Självklart måste det finnas en debatt. Men man måste samtidigt ha i åtanke att klimatfrågan är bortom partipolitiken, säger hon.

DN: ”Det skadar inte på något sätt journalistiken”

Flera kritiska röster har höjts mot DN:s drag – bland annat har tidigare SVT-profilen Elisabet Höglund kallat beslutet ”ett haveri utan dess like”.

Att klimataktivisten tar över DN för en dag, har chefredaktör Peter Wolodarski tidigare förklarat i bland annat en artikel i Svenska dagbladet. Han skriver bland annat att det blir fokus på kunskap och forskning i stället för åsikter för en dag.

”Det är en viktig ambition, som inte på något sätt skadar journalistiken. Tvärtom. Det som oroar mig mer är att vi inte med tillräckligt djup och systematik lyckas skildra en kris som påverkar oss alla, våra barn och barnbarn”, skriver Wolodarski i SvD.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar och dela vidare.

Annons