Annons

Leif GW rasar – mot Sveriges corona-vaccinering: Nu flyttar jag till Israel!

Annons

Leif GW Persson, 76, tycker att vaccineringen går på tok för långsamt i Sverige. Problemet menar han är en krånglig svensk byråkrati.

Leif GW Persson har verkligen gjort sig ett kärt namn med sin otroliga personlighet och klockrena uttryck. Han har blivit en av Sveriges mest folkkära profiler. Nu öppnar kriminologprofessorn upp sig om coronavaccinet.


Och nu blåser kritikerna på stort om att det minsann går alldeles för långsamt i Sverige. Senast i raden i detta led är kriminalprofessorn och tv-profilen Leif GW Persson, 76 år, som följer spåret som bland andra Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har trampat ut.

Och sin vana trogen skräder inte Leif GW med orden när han sågar den svenska corona-vaccineringen.

 – Jag funderar på att flytta till Israel, för där har tydligen alla fått det. I den här takten kommer det dröja i Sverige, säger Leif GW Persson till Aftonbladet.


Han syftar vidare på att andra länder i vår närhet har hunnit med fler.

 – I Storbritannien vaccineras 100 000 om dagen, och danskarna har vaccinerat tio gånger fler än vi.

Vidare menar GW att det är en fråga om byråkrati som saktar ned processen.

 – Det är ju så här i det här landet, mellan ett politisk beslut och verkställande ska det passera 100 byråkrater som ska hållas på gott humör, det tar sån tid, säger Leif GW Persson till Aftonbladet och tillägger:

 – Det behövs lite action för att vaccinera, det är vi nog sämst i världen på. Vi är bäst i världen på att beskriva problem. I den här takten kan det ta sju år, då har det ju fötts en miljon nya personer som också ska ha vaccin.

Den folkkäre kriminalprofessorn har snart varit isolerad i ett år, och han har saken klar för sig vad han ska få göra när han är vaccinerad och skyddad mot covid-19.

Emma Spak, chef för SKR:s hälso- och sjukvårdssektion, köper inte riktigt GW:s kritik. Bland annat slår hon ned uttalandet om att Danmark har vaccinerat tio gånger fler.

 – Det låter konstigt, för de har inte fått tio gånger mer vaccin än vad vi har, säger hon till Aftonbladet.

Spak förklarar vidare att det är en fråga om logistik som gör att det tar lite tid.

 – Vi ska ha ut vaccin från Haparanda till Ystad och jobbar strikt med att vaccinera den grupp som är mest prioriterad. Vi ska nå de sköraste först, i hela landet samtidigt. Då är det är klart att det kan ta något dygn längre att få ut vaccin ända längst upp i Sverige.

Vad tycker du om detta? Håller du med Leif GW Persson i hans kritik?

Annons