Annons

Danmark inför gränskontroller mot Sverige: ''Vill inte att det ska sprida sig...''

Annons

Skjutningar och bombdåd i Danmark som har kopplats till svenska gärningsmän får nu danska politiker att agera.

Från den 12 november införs gränskontroll mot Sverige.

– Vi ser utvecklingen i Sverige och vill inte att det ska sprida sig till Danmark, säger justitieministern Nick Hækkerup på en pressträff, enligt danska DR.dk


2015 infördes gränskontroll från Danmark till Sverige – och nu går grannlandet samma väg. Det beskedet kom under en pressträff med justitieministern Nick Hækkerup från danska Socialdemokraterna på torsdagsmorgonen.

Bakgrunden uppges vara de skjutningar och bombdåd i Danmark de senaste månaderna haft kopplingar till svenska gärningsmän har gjort danskarna oroliga. Nu vill den danska regeringen upprätta en gränskontroll från Sverige till Danmark, med målet att förhindra och bekämpa kriminalitet.

– Vi kan se att en utveckling i Sverige där man har sprängningar som kopplas till organiserad kriminalitet, och vill inte att det ska sprida sig till Danmark. Därför har vi beslutat att införa gränskontrollerna mot Sverige.

Börjar gälla i november

Gränskontrollerna ska komma i gång den 12 november. De kommer att ske punktvis flera gånger om dagen vid alla gränser från Sverige till Danmark.

Stationerna för gränskontrollen kommer att vara vid färjorna till Rønne, Helsingør, Frederikshavn och Grenå, vid Öresundsbron samt vid all tågtrafik mellan länderna.

Det innebär att alla svenskar som reser in i Danmark måste uppvisa pass eller annan ID. 

I klippet nedan kan du höra justitieministern prata om det. Vad tycker du om det här?

Annons