Annons

Sänker värmen på alla äldreboenden – nu svarar kommunalrådet på kritiken

Annons

Färre elevassistenter, sköterskor som inte hinner med att gå på toa och sänkt värme på äldreboenden – allt för att spara pengar.

Kommunalrådet Kåre Friberg (M) möter kritiken: 

 – Vi vill givetvis värna om de äldre, de ska inte sitta och frysa på sina hem, de kan till exempel ha filtar, säger han.

I en granskning gjord av Aftonbladet har man sett att flera orter runt om i landet har skurit ned på sin kommunala service, för att inte gå i ekonomisk förlust.

Motala kommun med sina drygt 43 000 invånare är en av de kommuner som måste spara pengar. 2018 gick kommunen med minussiffror – med 20,2 miljoner kronor enligt tidningen. Detta har medfört att kommunen i år måste ta till svångremmen för att bryta trenden. I kommunhuset i Motala har man i år beslutat om flera åtgärder för att helt enkelt spara pengar.

Enligt Aftonbladet har kommunen valt att sänka värmen i alla kommunens lokala, även äldreboenden, något som mötts av stor kritik. 

Anhöriga och personal blir oroliga för de låga graderna då de menar att de äldre, som mest sitter still, behöver värmen.

Socialdemokraten Elias George, som fram till förra valet styrt i Motala, tycker att det nya styret sparar in på fel sätt.

 – Jag är emot de tankarna, i slutändan faller allt tillbaka till: vem är vi till för? Jo, det är våra medborgare, säger han till Aftonbladet.

 – Vi har sett möjliga effektiviseringar på 38,5 miljoner genom att till exempel se över avtal för våra lokaler, vår bilpoolspark och att socialnämndens två bemanningsenheter slås ihop till en enhet, säger han vidare.

Kåre Friberg (M) som idag är kommunalråd menar att de drog i nödbromsen genom att sänka värmen i kommunens lokaler.

 – Vi vill givetvis värna om de äldre, de ska inte sitta och frysa på sina hem, de kan till exempel ha filtar. Men det är en liten del, vi har många andra lokaler i kommunen som står med för höga temperaturer och där det inte spelar någon roll att vi sänker, säger Kåre till Aftonbladet.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar.

Annons