Annons

Så länge är du immun mot corona

Annons

Har du varit infekterad eller vaccinerats mot coronaviruset? 

Det här bör du veta om hur länge du är immun, och risken för att återigen insjukna i covid -19. 

Charlotte Thålin, läkare vid Danderyds sjukhus, Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys och Ali Mirazimi professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet ger svar. 

Antikroppar bildas av kroppens immunförsvar och kan visa om en person bildat antikroppar efter genomgången covid-19- infektion, eller om du blivit vaccinerad.

– Än så länge så ser man ett kvarstående immunförsvar, av till exempel antikroppar som varar i 8 till 10 månader efter att man infekterats, säger Matti Sällberg, professor i medicinsk analys vid Karolinska institutet till Expressen.


Immunitet från vaccinet

Modernas och Pfizers vaccin mot coronaviruset visar att antikroppar finns kvar i kroppen i minst fyra månader efter vaccination, säger Matti Sällberg.  

– Sannolikt så innebär det att det finns en immunitet efter vaccination som varar i ungefär sex till tolv månader, säger Matti Sällberg. 

Enligt Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet går det ännu inte att säkerställa om vaccinet ger ett längre skydd mot coronaviruset än själva infektionen. 

– Vaccinationerna har inte pågått tillräckligt länge för att ge svar på det, men förhoppningsvis ska de ge immunitet minst upp mot ett år, säger Ali Mirazimi. 

Ny forskning om immunitet

Charlotte Thålin forskar på immunitet hos 2 000 medarbetare vid Danderyds sjukhus. 

– Allt vi sett hittills talar för att man är immun i fyra till fem månader, säger Charlotte Thålin. 

Tiden måste gå för att få få svar på om immuniteten håller i sig längre än fyra månader tillägger hon. 

– Det vi kommer att få reda på härnäst är hur många som fortfarande har antikroppar efter nio månader, säger Charlotte Thålin.


Alla får inte antikroppar

Enligt Folkhälsomyndigheten utvecklar inte alla som infekterats av coronaviruset antikroppar, men de har troligtvis utvecklat någon form av immunförsvar. 

– Även om man inte har påvisbara antikroppar så har man utvecklat T-celler som fungerar som ett skydd, säger Matti Sällberg. 

Alla får inte antikroppar

Även om alla som varit sjuka i covid-19 inte utvecklar mätbara nivåer av antikroppar i blodet så har dessa personer troligen utvecklat någon form av immunsvar, skriver Folkhälsomyndigheten.

– Även om man inte har påvisbara antikroppar så har man utvecklat T-celler som fungerar som ett skydd, säger Matti Sällberg. 


Antikroppar är som soldater, förklarar Ali Mirazimi. De känner igen viruset, och T-celler hittar och angriper de celler som har blivit infekterade. 

Vaccinet ska enligt Mirazimi ge både antikroppar och T-celler. Men vaccinet ger inte nödvändigtvis ett bättre skydd mot infektionen 

– Vi hoppas att den gör det, men kräver forskning.

– Det är ett vaccin mot sjukdomen Du kan fortfarande bli smittad av infektionen, utan att kroppen visar några symptom, säger Ali Mirazimi. 

Annons