Annons

Polisen Fredrik ryter ifrån: ''En återfallsförbrytares karriär i slappa Sverige''

Annons

Det svenska rättssystemet har under en längre tid diskuterats flitigt. Polisen Fredrik Marklund är en av många med en stark åsikt i frågan – och nu har han skrivit en debattartikel i ämnet. En debattartikel som har väckt starka reaktioner.

Ja, vid denna tidpunkt har ni koll på läget. "Sverige är som ett smörgåsbord för kriminella", ”Sverige är för snälla”, ”Det svenska systemet är för vekt”, ”Det är mer gynnsamt att vara brottsling än pensionär i dagens Sverige”.

Citaten ovan är bara några av många uttryck som har gjort sig starka under de senaste åren hätska dialog kring brott och straff i Sverige.

En som dock vill äntra detta debattklimat är den svenske polisen Fredrik Marklund, som har en stark åsikt i frågan – och hävdar att det är lätt för en återfallsförbrytare att leva och härja i Sverige.

”Den här berättelsens huvudperson är dömd för 45 brott på 14 år och slapp utvisning efter två våldtäkter. Brottsligheten i Sverige har förändrats i en takt där lagstiftningen inte hängt med. Fokus måste skifta från vad som är bäst för gärningsmännen och i stället utgå ifrån att skydda medborgarna”, skriver polisen Fredrik Marklund i sin debattartikel i Expressen.

Marklund ifrågasätter kraftigt Sveriges syn på fängelsestraff.

”Den svenska modellen gällande brott och straff går i grova drag ut på att kriminella i absolut sista hand ska dömas till fängelsestraff och innefattar bland annat mängdrabatt, ungdomsrabatt och villkorlig frigivning efter två tredjedelar av fängelsetiden”, skriver Fredrik Marklund.

Han efterlyser hårdare krafttag och en mer dansk modell av det hela.

”Jag menar att brottsligheten i Sverige har förändrats i en takt där lagstiftningen inte har hängt med, och att vi har ett ansvar att skydda medborgarna från personer som återfallsförbrytaren.

Danmark har tagit krafttag mot gängkriminaliteten och genom resoluta åtgärder under sju år lyckats minska antalet gängkriminella med en tredjedel. Detta uppmärksammades när unga gängkriminella från Sverige dömdes till långa fängelsestraff i Danmark, när man för motsvarande brott i Sverige hade fått en bråkdel av detta”, skriver Fredrik Marklund i sin debattartikel i Expressen.

Löfven förstår inte

"Beskedet från statsminister Stefan Löfven är däremot tvetydigt. Visserligen uttrycker han ofta att de kriminella gängen ska knäckas, men kan i nästa stund uttrycka sin förnöjsamhet med att landets fängelser redan är fullbelagda och att detta beror på alla de åtgärder hans regering vidtagit. Att landets fängelser är fulla tolkar jag snarare som att den grova kriminaliteten ökat. 

Vad Löfven och hans ansvariga minister Morgan Johansson inte verkar inse är att dessa marginella lagändringar inte gör någon avgörande skillnad. Det krävs betydligt kraftigare åtgärder för att vända utvecklingen."

Vad tycker du om detta – håller du med honom?

Annons