Annons

Okänd dödlig sjukdom sprids bland hundar – nu varnas alla hundägare av veterinärer

Annons

En okänd dödlig smitta sprider sig bland norska hundar.

Runt 20 hundar beräknas ha dött på kort tid, rapporterar norska medier.

Nu fruktar man att smittan ska sprida sig till Sverige.

– Hittills känner vi till minst sex dödsfall som troligtvis står i sammanhang med smittan, skriver veterinärkedjan AniCura på sina sidor, uppger norska public service-bolaget.

Hundarna som dött har varit mellan 7-13 år gamla. Norska TV2 uppger samtidigt att alla hundägare nu varnas för den okända smittan.

Smittade hundar får diarré som snart blir blodig. Därefter kräks hundarna blod och avlider ganska snabbt om de inte kommer till veterinär. Förloppet går mycket snabbt. NRK rapporterar att hundar insjuknat och avlidit inom loppet av 24 timmar. 


– För hunden som har haft det snabbaste sjukdomsförloppet gick det bara 24 timmar från symptomen till att den avled, säger Sasja Elisabeth Rygg, veterinär och kommunikationsansvarig på AniCura, enligt NRK.

Nu väntar myndigheterna på svar på tester från laboratoriet innan de kan säga vad det beror på. Men fram tills dess att de vet mer har myndigheterna ett råd till alla hundägare i Oslo med omnejd.

– Försök att undvika platser där många hundar samlas, och kanske inte låta hunden sniffa på alla när du är ute och går. Så ha lite mer kontroll på hunden, säger avdelningschefen för djur i livsmedelssäkerhetsmyndigheten på Romerike, Oslo, Asker och Bærum, Ann Margaret Grøndal, till NRK.

På frågan om det kan vara harpest svarar hon:

– Vi kan inte utesluta det det. Så som sjukdomsbilden och smittspridningen är, liksom att det finns så många djur i Oslo-området, så vill jag kanske betraktar harpest som lite mindre aktuellt, säger Grøndal.

Kennelklubben varnar hundägare

– Naturligtvis kan det vara så att smittan kommer till Värmland om någon åker till Norge och hunden blir smittad, men i nuläget finns inga restriktioner från någon myndighet om att åka över gränsen, säger Hans Rosengren, pressinformatör på Svenska Kennelklubben, till SVT Värmland. 

Svenska Kennelklubben uppmanar hundägare att omedelbart kontakta veterinär om deras hund får symptom liknande den som de norska hundarna haft, blodig diarré eller nedsatt allmänkondition. Åk inte direkt till veterinär, på grund av smittorisken.


Detta känns fruktansvärt. Vi hoppas att de får kontroll på smittan så snabbt som möjligt så att inte fler hundar behöver gå ett lika tragiskt öde till mötes.

Hjälp oss sprida detta vidare så att fler blir upplysta om smittan!

Annons