Annons

Greta Thunbergs nya lösning på klimatkrisen

Annons

Tonårsaktivisten Greta Thunberg och den brittiska miljöaktivisten George Monbiot har samarbetat för att skapa en kortfilm om klimatkrisen och uppmanar människor att göra förändringar innan det är för sent.

Filmen belyser naturens betydelse när det gäller att hantera klimatförändringar och uppmuntrar människor att "skydda, återställa, finansiera" jordens naturliga ekosystem.


I filmen tar Greta Thunberg upp en ofta förbisedd lösning på klimatkrisen. Det kommer inte räcka att bara dra ner på bilåkande och fossila bränslen.

– Vi kan fortfarande fixa det här, du kan fortfarande fixa det här. För att överleva måste vi sluta bränna fossila bränslen, men det kommer inte att räcka. Det pratas om många lösningar, men hur är det med lösningen som är precis framför oss? Här är den galna delen, just nu struntar vi i den. Vi spenderar 1000 gånger mer på bidrag till fossila bränslen, än naturliga klimatlösningar, säger Greta Thunberg i filmen som du kan se här ovan.

Lösningen som Greta Thunberg för fram tillsammans med George Monbiot är att återställa levande ekosystem som skogar, träsk och sjögräsängar som kan reparera planetens trasiga klimat. Det är enkla lösningar som i dag förbises nästan helt.


Naturliga klimatlösningar kan ta bort enorma mängder koldioxid men får bara två procent av de medel som används för att minska utsläppen, enligt klimataktivisterna. En annan effekt av naturliga lösningar är att det skyddar mot extrema väderhändelser och motverkar utrotning av djur.

Greta Thunberg uppmanar nu alla att skydda, återställa och finansiera naturliga klimatlösningar. 

– Vi måste skydda, återställa och finansiera. Det innebär att skydda tropiska skogar som sågas ned med 30 fotbollsplatser per minut, säger hon.

Filmen spelades in i Sverige innan Greta Thunberg seglade till USA, men släpptes inför fredagens klimatstrejk.

Se klippet nedan:

Annons