SD:s krav: Ska kunna svenska för att jobba inom äldreomsorgen
Dåliga kunskaper i svenska är en riskfaktor på äldreboenden. Nu vill SD införa ett krav på språktest för personal som ska jobba med äldre.
Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har i flera år varnat om dålig svenska som en riskfaktor inom vårdomsorgen och nu kommer rapporter som menar att bristande språkkunskaper hos personal i äldreomsorgen kan ha bidragit till problem under coronapandemin.
– Det fanns särskilda utmaningar med att få ut information till medarbetare eftersom det var svårt att förstå på grund av språkförbistringar, säger Anna Karin Nyqvist, enhetschef på Ivo, enligt Aftonbladet.
Och det klart att ifall det förekommer språksvårigheter så kan det innebära ödesdigra konsekvenser.
Av den anledningen kommer nu Sverigedemokraterna med ett krav:
Språktest ska införas för all personal, rapporterar SvD.
– Vi kan inte ha personal som ser tidiga tecken på stroke utan att kunna kommunicera det till de äldre, säger riksdagsledamoten Ann-Christine From Utterstedt till Expressen.
Av totalt 150 000 anställda inom äldreomsorgen är cirka 42 000 födda utomlands. Och nu rapporterar SvD att Sverigedemokraterna kräver att språktest införs för att komma till rätta med problemet.
– Vi vet att det här har varit ett stort problem i många år, men trots det har man inte gjort något åt saken. I och med pandemin har man nu sett vilka allvarliga konsekvenser det har medfört, säger Ann-Christine From Utterstedt till Expressen och fortsätter:
– Vi kan inte ha personal som exempelvis ser tidiga tecken på stroke utan att kunna kommunicera det till de äldre.
SD-ledamoten vill att yrket ska få en högre status.
– Hela samhällets syn på äldreomsorgen måste ändras. Vi måste höja yrkets status. Det är ohållbart att man ska jobba varannan helg och få dåligt betalt. Det har faktiskt inte alltid varit ett lågstatusyrke, utan det har skett på senare år.
Vad tycker du om detta?