Annons

Trumps ord i förbjudna videon i natt – efter stora kaoset i Washington

Annons

Fyra dödsfall, över 50 personer gripna – och USA:s parlament stormat.

Efter nattens historiska kaosscener i Washington DC uttalade sig president Donald Trump.

Men hans videoklipp har redan plockats ner av Facebook, Youtube och Twitter då de anser att hans inlägg kan riskera att bidra till ett ökat våld.

– Han sa aldrig att det är oerhört felaktigt, att det är oacceptabelt att man stormar kongressen och förhindrar dess arbete, säger tidigare utrikesminister Carl Bildt (M) i Nyhetsmorgon.


Hundratals demonstranter stormade Kapitolium i Washington DC på onsdagen. Kongressledamöter evakuerades och flera personer rapporteras ha mist livet. . Upprörda efter valresultatet, där president Donald Trump förlorade mot Joe Biden, krossades rutor vid parlamentsbyggnaden. Världen skakas av bilderna där demonstranter ses tåga in i byggnaden samtidigt som senatorer och vicepresidenten evakuerades.

Vid midnatt svensk tid uppgav polisen att byggnaden slutligen säkrats. Utegångsförbud har utfärdats i Washington DC.

4 döda – 52 gripna efter kaoset i Washington

Fyra personer rapporteras på torsdagsmorgonen ha avlidit efter de kaotiska scenerna, varav en kvinna skjuten till döds. 52 personer ska ha gripits av polis i samband med sammandrabbningarna.

I natt svensk tid publicerade president Donald Trump ett videoklipp. Han uttalande sig där efter stormningen av Kapitolium.

Videoklippet har plockats ner några av världens stora mediejättar Facebook, Youtube och Twitter.

Trump fortsätter hävda ”jordskredsseger” i valet


Trump fortsätter att hävda att han vunnit ”en jordskredsseger”.

– Jag vet att det gör ont, vi hade ett val som stals från oss. Det var en jordskredsseger, och det vet alla, i synnerhet den andra sidan, säger Donald Trump i natt.

Han fortsätter:

– Men ni måste gå hem nu, det måste bli lugnt. Vi måste ha lag och ordning. Vi måste respektera vår fantastiska poliskår. Vi vill inte att någon ska skadas.

– Det här är en tuff period. Vi har aldrig upplevt en sån här tid, där en sån sak kunde hända, där de kunde ta ifrån oss det, från oss alla, från mig, från er, från vårt land, säger Trump.


Facebook: ”Bidrar snarare än minskar risken för våld”

Videoklippet publicerades på flera stora plattformar, men såväl Facebook som Youtube har omedelbart tagit bort det. Enligt Guy Rosen, integritetsansvarig på Facebook, menar bolaget att videon från Trump ”bidrar snarare än minskar risken för våld”, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Senatorn John Cornyn från Texas menar att man nu ”nått botten”.

– Om man har så många människor samlade och varvar upp dem så är de utom kontroll. Man vet inte vilka personer som deltar, och det är en av anledningarna till att man inte ska varva upp folk och säga åt dem att ta sig till kongressbyggnaden för att uttrycka sina åsikter, sade han till CNN.

Har nu blivit spärrad

Sociala medier-plattformarna Facebook och Instagram har spärrat president Donald Trumps konton, skriver CNBC. Spärrningen varar i minst två veckor, enligt Facebooks vd Mark Zuckerberg.

”Vi tog bort hans uttalande under gårdagen (onsdag) eftersom vi bedömde att deras effekt, och troligen deras avsikt, skulle leda till ytterligare våld”, skriver Zuckerberg på Facebook.

Twitter spärrade under onsdagen Trumps konto och uppmanade honom att radera tre tweets. Annars kunde han bli permanent avstängd. Under torsdagen har dessa tweets tagits bort.

Se talet nedan:

Annons