Annons

Tråkiga nyheter för 65-plussarna – därför kan äldre tvingas vänta flera månader på vaccinet

Annons

Coronapandemin har varit förödande för människor världen över. Allt från människors hälsa, dödsfall och ekonomi har blivit påverkat av covid-19. 

Men snart börjar vi skymta ljuset i tunneln och coronavaccinet närmar sig samhället med stormsteg. I Sverige håller vi på att vaccinera våra främsta riskgrupper och förhoppningsvis är det inte många månader innan vi kan börja leva relativt normalt igen.


Nu kommer dock sorgliga nyheter för landets 65-plussare. De kan nämligen få vänta långt in på våren innan de får ta det efterlängtade vaccinet.

– Blir det mer förändringar med leveranserna är risken att det blir ytterligare förseningar med starten av fas 2, säger Emma Spak på Sveriges kommuner och regioner, till Aftonbladet.

Leveranser har minskat, samtidigt som Folkhälsomyndigheten nyligen gick ut med att Astra Zenecas vaccin inte bör ges till personer över 65 år. Anledningen är främst på grund av att det finns för få studier i de äldre åldersgrupperna.

”Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA bedömer att Astra Zenecas vaccin är säkert att använda, och att det ger ett gott immunsvar. Men det saknas ännu data om hur effektivt vaccinet är när det gäller att skydda mot svår covid-19-sjukdom i de äldre åldersgrupperna”, skriver myndigheten på sin hemsida.

Av denna anledning rekommenderas 65-plussarna i första hand att ta vaccinen som tagits fram av Pfizer/BioNTech och Moderna.

– Vi rekommenderar att Astra Zenecas vaccin ges till personer under 65 år och att de båda mRNA-vaccinerna i första hand ges till personer som är 65 år och äldre. Vi ändrar inte i prioriteringsordningen utan vi ger anvisningar om vilken grupp som ska ha vilket vaccin, säger statsepidemiologen Anders Tegnell.


– Det innebär att arbetet med de som är 65 år och äldre kommer att pågå under en mycket större del av våren, säger Emma Spak till Aftonbladet.

Hon fortsätter:

– Sannolikt kommer man hålla på en bit in i maj med den här gruppen, om leveranserna inte ändras.

Fas 2 försenad

Nu varnar även regioner och kommuner om att fas 2 kommer att bli försenad. I fas 2 ingår personer över 65 år varav de äldsta vaccineras först. Även personer över 18 år med LSS-stöd får vaccinet i den här fasen. Personal inom vård och omsorg (inklusive LSS), som arbetar nära patienter och omsorgstagare ingår också i vaccinationsfasen.

Planen var att denna fas skulle dras igång i februari, men på grund av förseningar i leveranser är det ännu oklart.

– Blir det mer förändringar med leveranserna är risken att det blir ytterligare förseningar med starten av fas 2, säger Emma Spak på SKR, Sveriges kommuner och regioner, till Aftonbladet.

Vad tycker du om detta?

Annons