Annons

107-åriga Dagny Carlssons vädjan inför valet: ''Jag tycker...''

Annons

I dag öppnar vallokalerna i Sverige, och det svenska folket får möjlighet att välja vilka som ska representera landet i Europaparlamentet.

Till skillnad från riksdagsvalet är intresset för EU-valet betydligt mindre. 2014 låg valdeltagandet i Sverige på blygsamma 51 procent. Det kan jämföras med förra årets riksdagsval då deltagandet låg på 87 procent.

Inför årets EU-val ser dock ut att bli ett rekordhögt valdeltagande. Över 1,4 miljoner förtidsröster har redan registrerats, rapporterar DN, jämfört med 1,3 miljoner senast.

Statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson menar att det mesta tyder på att årets EU-val kommer slå rekord.

– Jag har svårt att se vad som skulle kunna förändra det. Det är om röstandet på valdagen blir en total flopp med hagel och snöstorm eller så, så det ser i alla fall lovande ut, säger han till tidningen.


Dagny Carlsson inför EU-valet: Det är viktigt att vi är med och får lite inflytande

Inför söndagens EU-val ser 107-åriga Dagny det som en självklarhet att använda sin röst. Hon var bara sju år när Sverige röstade igenom att kvinnor fick rösträtt. Två år senare, 1921, fick kvinnor för första gången möjlighet att gå till vallokalerna.

För Aftonbladet berättar Dagny om tankarna inför EU-valet.

– Jag röstar i alla val, jag tycker man ska använda sin rösträtt när man väl har fått den, säger hon till tidningen.


Hon fortsätter:

– Det är viktigt att vi är med och får lite inflytande och kan hävda oss och inte bara blir en liten kugge i hjulet som inte får ut något utan bara betalar.

Håller du med Dagny, att det är viktigt att använda sin röst? Dela då gärna.

Annons