Annons

Tegnells nya besked – om restriktioner i sommar

Annons

I en intervju med Expressen svarar nu Anders Tegnell på frågan om när vi kan återgå till ett någorlunda normalt liv igen.

I en intervju med Expressen svarar han på frågan om när pandemin kommer att vara över.

– Pandemin är formellt över när WHO säger att den är över. Och det betyder ju att man har bromsat smittspridningen ordentligt i de flesta av världens kontinenter. Och det tror jag kan ta ett tag med tanke på vaccinationstakten och vår förmåga att dela med oss av vaccin till de fattiga länderna. Så jag tror att vi kan förvänta oss att ha en pandemi på plats ett bra tag till. Definitivt hela året, kanske ytterligare ett år.


Han fortsätter:

– Men det beror väldigt mycket på hur man får till med vaccinationen. Sedan kan vi successivt återvända till ett mer normaliserat liv tror jag och det är ju många länder, även vi, som sitter och funderar på när vi kan börja släppa på olika saker. Och det kommer nog att börja röra på sig när vi börjar närma oss lite bättre vaccinationstäckning, kanske framåt sommaren, säger Tegnell till Expressen.

Sveriges mål är att alla över 18 år som vill ta vaccinet ska ha fått ta vaccinet under sommaren.

– Då kanske man har så pass många vaccinerade att man kan börja återvända lite grann successivt.


Anders Tegnell trycker lite extra på ordet ”successivt” och menar att det inte kommer gå att släppa på alla restriktioner direkt.

– Det här med att plötsligt släppa på allt har man ju försökt några gånger och det verkar ju inte vara någon bra idé. 

Nu håller vi tummarna och tar vårat ansvar genom att följa restriktionerna i hopp om att dessa restriktioner ska släppa mot sommaren!

Annons