Annons

Kommunens nya integrationsplan: Röstade ja till förbud mot huvudduk i skolan

Annons

Staffanstorps kommun i Skåne har klubbat igenom ett förslag som innebär slöjförbud för barn i skolan.

– Det har målats upp som ett slöjförbud i media, men det är vidare än så. Det är under ett avsnitt om hedersförtryck som detta finns med, säger kommunalrådet Christian Sonesson (M) till SVT Nyheter Skåne.

Kommunstyrelsen i Staffanstorp har beslutat att införa nolltolerans mot huvudduk för barn i förskola och skola upp till sjätte klass.

Förbudet ingår i kommunens nya integrationsplan som röstades igenom med 7 röster mot 4 på onsdagskvällen. M och SD stod bakom förslaget medan S yrkade avslag. 

– Riksdagen har beslutat att alla ska ta emot och integrera nyanlända. Detta blir en signal till lagstiftarna för att uppmärksamma kommunernas dilemman, säger Christian Sonesson (M) till SVT.


Om det är förenligt med svensk lag att införa ett förbud mot att bära huvudduk i skolan återstår att se.

– Vi på Skolverket har tittat på den här frågan 2012, och vi kom fram till att det inte är tillåtet eller förenligt med religionsfriheten och diskrimineringslagen att införa generella förbud mot slöja i skolan, sade Andreas Lindholm som är jurist på Skolverket, till P4 Malmöhus.

Även andra experter har kritiserat kommunens nya plan.

– Jag har väldigt svårt att tro att de få gehör för ett förbud. Skolverket har tidigare kommit fram till att det skulle strida mot religionsfriheten, säger Vilhelm Persson, docent i juridik vid Lunds Universitet, till SVT Nyheter Skåne.


Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar.

Annons