Annons

Forskaren: ''Att avstå vaccin kan leda till 4 år av restriktioner''

Annons

När coronavaccinet snart börjar rulla ut runt om i världen är det delade meningar huruvida man vill ta det eller inte. Färskt i minnet ligger de biverkningar många drabbades av efter svininfluensavaccinet för några år sedan – men forskare fortsätter trycka på vikten att ta vaccinet.

Enligt Expressen har Kantar Sifo nyligen genomfört en undersökning på 1400 personer i Sverige som fick ta ställning påståendet ”Jag är orolig för att ett framtida vaccin inte kommer vara fritt från allvarliga biverkningar.”

25 procent instämmer helt och hållet och 27 procent att de instämmer i ganska hög grad. 35 procent instämmer i ganska låg grad och 9 procent inte alls. 4 procent är tveksamma eller vet inte.

Totalt är det alltså 52 procent som instämmer helt eller i ganska hög grad.

Men Farshid Jalalvand är forskare inom klinisk mikrobiologi vid Lunds universitet, och menar trots det att alla bör ta vaccinet. Men han tar oron på allvar.

– Jag förstår den mänskliga oron. Man har hört narkolepsi och hört svininfluensan. Men det finns inga indikationer överhuvudtaget på att vaccinen skulle vara farliga. Över 60 000 personer har varit med i olika vaccinstudier, och vi har inte sett några allvarliga bieffekter, säger han till Expressen.


Han fortsätter förklara att vi måste väga risken med att bli smittad av corona, kontra risken med eventuella biverkningar från att ta ett vaccin.

– Och då är det helt klart mycket säkrare att ta ett vaccin. Det är osannolikt att något skulle hända med covid-vaccinationerna, sen har alla medicinska behandlingar så klart någon sorts risk, säger han.

Han fortsätter:

– Men väljer man att avstå, så ska man förstå att det kan få konsekvenser. Det kan leda till restriktioner i tre till fyra år till, tills vi når flockimmunitet, men har förlorat flera människoliv på vägen.

Kommer du ta vaccinet när det kommer?

Annons