Annons

Läraren Sören anklagades för kränkning av elev – nu har han friats av HD: ''Seger för lärarkåren''

Annons

Det var ingen kränkning när en lärare lyfte bort en elev på en skola i Lidköping 2017 – i stället var ingreppet befogat.

Läraren Sören Claesson är lättad över domen, rapporterar TV4.

Händelsen går tillbaka till 2017. En då 13-årig elever hade tillsammans med sina kompisar, ställt en soffa i rasthallen, som gjorde att inga människor kunde passera hallen.

Trots tillsägelser gjorde eleverna inte som personalen sa åt dem. Och till slut fick lyfte läraren Sören Claesson bort honom med ett ”brottargrepp”. 

Eleven i fråga upplevde det som att han inte fick luft när läraren tog tag i honom. Efterspelet medförde att han var både rädd och hade ont.


Begärde skadestånd

Skolan anmäldes och Barn- och elevombudet (BEO) hävdade att det här var en kränkning av eleven och begärde 10 000 kronor i skadestånd. Men Lidköpings kommun hävdade att pojken inte kränkts och fick stöd av både tingsrätt och hovrätt.

Nu har även Högsta Domstolen sagt sitt i fallet och menar att det inte handlar om någon kränkning, i stället var ingreppet befogat.

”Oerhörd lättnad”

Läraren Sören Claesson är lättad över beskedet, vilket TV4 var först med att berätta.

– Dels är det en oerhörd lättnad för mig personligen men sedan är det en seger för Sveriges lärarkår, säger han till TV4.

Med Seger menar Sören att det nu står klart att det är okej för lärare att ingripa när något händer.

Som bevismaterial i fallet fanns en video som visade hur situationen hade gått till, något Sören är tacksam över.

– Det var en fördel i detta att eleverna hade filmat, vilket de inte får göra egentligen. Men då ser man ju precis vad jag gjorde och inte gjorde, säger Sören.

Ångrar sig inte

Sören berättar för TV4 hur han flera gånger under de senaste åren tänkt tillbaka på händelsen och funderat över om han hade kunnat göra annorlunda men menar att han inte kommit fram till något.

Och på frågan om han någonsin har ångrat sitt agerande svarar han:

– De tankarna har väl funnits men då har man pratat med lite folk runt omkring som säger att ”Nej, du har gjort helt rätt” och ”Vi måste visa att vad som helst inte är tillåtet i skolan”.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Annons