Annons

Professorns besked: Då kan du åka utomlands igen

Annons

Det efterlängtade vaccinet är här och såldes börjar ljuset skymta i denna oerhört mörka tunnel.

Att få resa igen är vad många längtar mest efter just nu.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström bedömer att alla svenskar som vill kommer att kunna vaccinera sig mot covid-19 före midsommar.

Men det finns all anledning att kolla upp hur det ser ut på semestermålet, länder kommer att ha hunnit olika långt med vaccineringarna i sommar.

– Jag skulle vilja åka och hälsa på mina vänner i USA, men jag tror nog det dröjer ett tag innan jag kan åka dit själv. Jag hade väl hoppats till hösten kanske, men jag vet inte hur det ser ut då, säger Marie Larsson, immunolog och professor i molekylär virologi vid Linköpings universitet, till Aftonbladet.

– Om allting går efter den plan som finns, då kanske man framåt juli-augusti kan ge sig ut och resa. Om alla andra länder följer samma plan, säger Marie Larsson.

Hon inger optimism gällande de kommande månaderna och att det kan gå snabbare än till sommaren innan Sverige har nått ”normalläge”.

 – Jag tror inte att vi behöver vänta tills alla är vaccinerade för att vara tillbaka till lite mer normalt läge. Jag hoppas det, om det inte är något nytt som dyker upp, konstaterar Marie Larsson.

Hur känner du – går du i tankar om att resa utomlands? Dela gärna med dig av dina tankar och åsikter i kommentarsfältet på Facebook!

Annons