Annons

Förslaget: Byt namn på jultomten – till ''julpersonen''

Annons

Han är julens ansikte och någon som barn runt om i världen har älskat i århundraden, men nu kräver människor att jultomten byter namn.

Eftersom begreppet könsneutralitet, idén att våra könsidentiteter inte är fixerade och att människor kan identifiera sig som en blandning av både manliga och kvinnliga, har blivit vanligare, har det lett till en helt ny debatt på sociala medier: nämligen att jultomten borde vara könsneutral.


Enligt Unilad har det också förekommit krav på att den magiska figuren byter namn till "julperson" snarare än "jultomte".

Sammantaget har ”förslaget” fått ganska så stor spridning – medan vissa har stöttat idén, har andra blivit arga av den.


Man kan alltså minst sagt säga att det här förslaget fått mothugg på sociala medier, där det diskuterats fram och tillbaka sedan 2017. Det finns dock en del som verkar tycka att det finns goda syften med idén.

Vill få det mer könsneutralt

Tanken är att man vill byta namn på ”Father Christmas”, som man kallar honom i engelsktalande länder, dock inte i USA och Kanada, till ”Person Christmas”. Översatt till svenska blir det ungefär som att byta namn på jultomten till julpersonen.

Anledningen är att man vill få det hela mer könsneutralt.

– Diskussionen om sådant här handlar alltid om könsneutrala kläder och hur saker och ting framställs i bilder. Vi behöver höra fler röster och erfarenheter från icke-binära personer, säger Claudia Carvell på HBTQ-organisationen LGBT Foundation, enligt Unilad.

Uppmaningen att byta namn på jultomten är den senaste i en växande debatt om "politisk korrekthet".


Vad tycker du – ska jultomten heta just jultomten, eller bör vi byta namn till ”julpersonen”?

Ge oss gärna din åsikt i kommentarsfältet på Facebook, eller dela vidare den här nyheten till dina vänner för att se vad de tänker om saken!

Annons