Annons

Bidens blixtbeslut - tar 17 'djärva' åtgärder - ''Ingen tid att spilla''

Annons

Direkt efter att Joe Biden svurits in utfärdade han 17 presidentordrar. 

De första 17 besluten handlar om att byta Trumps kurs vad det gäller klimatet, invandring och hur pandemin ska bekämpas, skriver CNN.

Han har bland annat återanslutit USA till Parisavtalet och WHO. 

– Vi kommer behöva lagstiftning kring massor av saker, sa Biden på plats i Vita huset.

Första beslutet: Munskydd

Bredvid sig på skrivbordet i Ovala rummet hade han en stor hög med 17 olika beslut som han själv kallade ”djärva”.

– Min tanke är att med läget i nationen i dag finns det ingen tid att spilla, sa Biden.

Här är de 17 besluten – med en markering om de är nya eller återställare från Trumps politik:


Munskyddstvång (nytt)

Gäller under 100 dagar i federala byggnader, i kollektivtrafiken och för alla statsanställda. Ordern kommer dessutom med en uppmaning till USA:s invånare att bära mask.

Tillbaka i WHO (återställare)

USA återansluts till världshälsoorganisationen som Trump lämnade i våras. Trump ansåg att USA betalade för hög avgift och att WHO ”hållit Kina om ryggen” kring pandemin. Redan på torsdagen ska USA:s smittskyddsnestor Anthony Fauci delta i ett videomöte med WHO som USA:s representant.

Parisavtalet (återställare)

USA återinträder i Parisavtalet, en process som tar 30 dagar. Avtalet togs fram 2015 för att bromsa den globala uppvärmningen. I juni 2017 gick USA ur överenskommelsen efter beslut från Donald Trump.

Slopat inreseförbud för muslimer (återställare)

I januari 2017 införde Donald Trump det kritiserade inreseförbudet för medborgare i Syrien, Iran, Irak, Sudan, Libyen, Somalia och Jemen. Så sent som 2020 lades nya länder till på listan. Förbudet tas nu bort.

Stoppar muren (återställare)

Bygget av gränsmurar mot Mexiko stoppas genom att Biden slopar det utlysta nationella nödläge som Trump använde för finansieringen.

Covid-koordinator (nytt)

En myndighet för global hälsosäkerhet återuppstår och en covid-koordinator med nationellt ansvar för bland annat vaccinleveranser och testning installeras. Koordinatorn rapporterar direkt till presidenten.

Förbud mot vräkning (nytt)

Förbud mot vräkningar, där hyra eller bolån inte kan betalas på grund av pandemikrisen, beslutades av kongressen 2020. Biden vill förlänga förbudet, till att börja med i två månader, till 31 mars.

Paus för återbetalning av studielån (nytt)

Många studenter har drabbats hårt ekonomiskt under pandemin. Nu förlängs pausen för amorteringar på studielån till 30 september.

Stoppad oljeledning (återställare)

Den kontroversiella oljeledningen Keystone XL mellan Kanada och USA stoppas – liksom all utvinning av olja och gas i nationalparker. Dessa beslut markerar den nya gröna kurs som Biden lovat väljarna och innebär att mer än 100 tidigare presidentbeslut upphävs eller ses över.

Stoppad diskriminering (återställare)

Biden kräver att alla federala myndigheter och institutioner gör upp en plan för minskad diskriminering på grund av nationalitet och kön. Dessutom stoppas Trumps kritiserade kommission som skulle motverka att skolor undervisar ”opatriotiskt” om slaveriets historia.

Papperslösa räknas (återställare)

Papperslösa invånare ska åter ingå i den officiella befolkningsstatistiken. Därmed upphäver Biden Donald Trumps order från sommaren 2020.

Ökat skydd för hbtq-personer (nytt)

Ordern kräver åtgärder mot diskriminering på grund av kön och sexuell läggning på arbetsplatser.

Uppehållstillstånd för ”dreamers” (nytt)

Biden ber kongressen att besluta om permanent uppehållstillstånd till de nästan en miljon amerikaner som olagligt kom till USA som barn.

Stopp för utvisningar (återställare)

Biden tar bort en av Trumps första presidentordrar om prioriterad utvisning av de uppskattningsvis 11 miljoner immigranter som befinner sig olagligt i USA.

Uppehållstillstånd för liberier (nytt)

Redan 2007 fick runt 10 000 flyktingar från Liberia så kallat extraordinärt uppehållstillstånd på order av dåvarande presidenten George W Bush. Beslutet gällde till 10 januari 2021 men förlängs nu av Biden till 30 juni 2022.

Stoppa Trumps sista minuten-beslut (återställare)

Alla nya regler och direktiv som regeringen Trump tog i slutet av mandatperioden stoppas för översyn av den nya regimen. Detta arbete sköts av Vita husets nya stabschef Ron Klain som enligt PBS skickat ett memo till berörda myndigheter.

Ny etikdoktrin (nytt)

Alla nyanställda i Bidens administration måste skriva under ett etikkontrakt. Kontraktet förbjuder bland annat utbetalningar av fallskärmar och bonusar från tidigare arbetsgivare. Dessutom krävs ett års karens innan en anställd som lämnar administrationen kan bli lobbyist.

Biden: ”Ingen tid att spilla”

Senare under onsdagskvällen höll Biden en digital installationsceremoni för den nya personalen i Vita huset. De anställda medverkade på distans och syntes på flera tv-skärmar. De fick en skarp varning av sin nya chef: Behandla varandra med värdighet och respekt – eller förlora jobbet.

– Om jag hör er behandla en kollega utan respekt eller snacka skit om någon lovar jag att jag kommer ge er sparken direkt. Det är något som har saknats de senaste fyra åren, sa Joe Biden.

Annons