Annons

Klart: Här är kommunen som inför språktest för att få jobba inom äldreomsorgen

Annons

Nu står det klart att den som inte har ett godkänt betyg i svenska från gymnasiet kommer att behöva klara ett språktest för att kunna jobba inom omsorgen i Sölvesborg. 

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har i flera år varnat om dålig svenska som en riskfaktor inom vårdomsorgen och att det har kommit rapporter som menar att bristande språkkunskaper hos personal i äldreomsorgen kan ha bidragit till problem under coronapandemin.


– Det fanns särskilda utmaningar med att få ut information till medarbetare eftersom det var svårt att förstå på grund av språkförbistringar, sa Anna Karin Nyqvist, enhetschef på Ivo, enligt Aftonbladet.

Därför inför Sölvesborgs kommun nu språktest vid rekrytering inom äldreomsorgen. Detta beslutades under torsdagen av kommunstyrelsens personalutskott, rapporterar Sveriges Radio.

Detta betyder alltså att den som inte har ett godkänt betyg i svenska från gymnasiet kommer att behöva klara ett språktest för att kunna jobba inom omsorgen i Sölvesborg.


Socialdemokraterna ville ha en utvärdering efter sex månader för att kunna försäkra om att språktesterna blivit väl utförda. Men detta blev nedröstat av Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Moderaterna.

Även förslaget om att de som inte klarade språktestet ska få möjlighet att lära sig svenska i en yrkesutbildning för att kunna anställas röstades ner.

Vad tycker du om språktest? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet på Facebook.

Annons