Annons

Efter tystnaden – nu väljer Josefin Nilssons bror att berätta

Annons

SVT-dokumentären ”Josefin Nilsson - Älska mig för den jag är” släpptes på Josefin Nilssons 50-årsdag den 22 mars i år och den har sedan dess setts av rekordmånga tittare.

En stor del av publikens ilska efter dokumentären har riktats mot Josefin Nilssons ex-pojkvän.

I filmen skildras Josefins liv, och hur hon levde i ett destruktivt förhållande på 1990-talet, vilket slutade med att hennes dåvarande pojkvän dömdes till tre månaders fängelse. 


Reaktionerna lät inte vänta på sig. Flera hundratusentals privatpersoner ställde sig bakom hashtaggen som började spridas för att hedra Josefins minne, och även ett flertal kända personer som Morgan Alling, Alexander Karim och Camilla Läckberg ställde sig bakom #BrinnförJosefin.

Brodern Janne Nilsson om Josefin Nilsson: ”Hon gjorde allt rätt”

Josefin Nilssons familj har varit sparsamma med intervjuer efter att dokumentären visats på SVT. Fram tills nu. I en stor intervju med Hela Gotland ser Josefins bror Janne Nilsson tillbaka på de svåra åren då Josefin var så rädd att hon inte ens vågade svara i telefon.

– Vi fick göra ett kodsystem, två signaler, lägga på och sedan ringa igen. Hon blev så misstänksam och vågade inte lita på någon, säger han till tidningen.

Janne Nilsson delger även sina egna tankar om de starka reaktionerna som följde efter att dokumentären publicerades.

– Första tanken var att det här är trendriktigt, att det ligger i tiden nu. Lillan gjorde allt rätt redan då, hon anmälde, försökte hjälpa, sökte aldrig hämnd…men då fanns ingen som lyssnade, var fanns alla då? Istället bads hon hålla tyst, säger han till Hela Gotland.


– Men det har uppenbart varit viktigt, det förstår jag. En del har hört av sig till mig, främmande personer som berättat sina historier…det är klart det är sorgligt att inte Lillan fick vara med när allting vände.

Ingen människa ska behöva genomgå detta. Dela gärna för att hedra Josefins minne.

Annons