Annons

Region sänker vårdpersonalens lön – mitt i coronakrisen: ''Jobbar obekväma tider med sämre lön''

Annons

En del av vårdpersonalen i Kronoberg får sin lön sänkt – mitt under coronakrisen. 

Det är ett tillfälligt extra ob-tillägg som nu tas bort, skriver Dagens ETC.  

– Från och med nu jobbar alla som jobbar obekväma tider med sämre lön, trots läget, säger Henrietta Serrate (S), regionråd i opposition, till S-tidningen Aktuellt i Politiken. 

Vårdpersonalen sliter dygnet runt med att ta hand om våra äldre och debatten om deras arbetsförhållanden har diskuterats i flera år.

Ännu mer nu, under den pågående coronakrisen.

Men trots deras fantastiska insats blir nu vårdpersonal i Kronoberg av med ett extra ob-tillägg som de tidigare haft, vilket ETC var först med att rapportera.


Det handlar om ett tillägg som det socialdemokratiska styret lade in under sin förra mandatperiod i Kronoberg för att locka fler till vårdyrket. Tillägget var för alla som jobbar obekväma tider inom vården. När man fattade beslutet valde man att tidsbegränsa det till 31 mars i år.

Trots rådande coronakris har man valt att låta det gamla beslutet löpa ut.

 – Det är klart att tajmingen blev inte alldeles perfekt. Beslutet var fattat för två år sedan att det skulle sluta nu, det var det vi tog fasta på. Det blir så ibland, säger Sven Sunesson (C), förste vice ordförande i regionstyrelsen i Kronoberg till ETC.


Sven säger vidare att de i framtiden vill följa kollektivavtalet rakt av.

 – Vi vill jobba med fasta löner. Tillägg ger naturligtvis bra extra tillägg till den som får det, men det skapar en ojämlikhet inom yrkesgrupperna. Det är det ena skälet. Det andra är att vi inte har några problem att besätta tjänsterna när det gäller exempelvis undersköterskor och måltidsbiträden. Då finns det inget skäl att ha tillägget. 

Oppositionen och gamla styret i regionen tycker inte att detta är ett bra beslut.

 – Från och med nu jobbar alla som jobbar obekväma tider med sämre lön, trots läget, säger Henrietta Serrate (S), regionråd i opposition, till Aktuellt i Politiken. 

Vad tycker du om detta?

Annons