Annons

Nya lagen: Bötfäll mobbarnas föräldrar

Annons

Mobbning har förändrats. När vi var barn så var det glåpord, kanske slagsmål. Men nuförtiden är allt online. Barn har mobiltelefoner från en mycket tidigare ålder. De har sociala medier. Och det är väldigt svårt att övervaka mobbning på anonyma appar eller meddelandesystem som Snapchat där dina meddelanden automatiskt raderas.

Men polisen i staden Shawano i den amerikanska delstaten Wisconsin, har infört en ny lag i ett försök att bekämpa detta. De bötfäller föräldrar om deras barn mobbas, i verkligheten eller online.


Först får föräldrarna en varning om deras barn misstänks för mobbning av andra. De har 90 dagar på sig att förbättra sitt barns beteende och lära dem varför det de gör är fel. Detta är en möjlighet för föräldrar att ingripa och lära sina barn en läxa.

Om det inte har skett någon förbättring efter 90 dagar och deras barn mobbas igen, även online, kommer föräldrarna att bötfällas med 366 dollar, vilket motsvarar närmare 3 590 svenska kronor.

– 99,9 procent har varit positiva, säger polischefen Mark Kohl till Huffington Post.

Och inte nog med det: om barnen fortsätter med mobbningen inom ett år så får föräldrarna 681 dollar i böter, något som motsvarar cirka 6 680 kronor.


– Jag måste veta att inte bara mina barn är säkra, utan alla barn. Du vet, det här ska inte behöva hända, säger mamman Kylee Jones, vars son har blivit mobbad sedan mellanstadiet, till WFRV.

Hon fortsätter:

– Jag känner att föräldrar måste kommunicera mer med sina barn.

Rektorn på Shawano Community High School kommer enligt WFRV snart ha möten med polisen för att diskutera hur man ska bidra till att den nya förordningen följs vid behov.

Vad tycker du om initiativet? Dela gärna vidare om du anser att mobbning måste bekämpas med alla medel!

Annons