Annons

Ny dansk studie: Osäkert om munskydd skyddar mot corona

Annons

Man kan inte dra slutsatsen om munskyddet skyddar den friska bäraren, säger forskaren bakom studien. Det skriver Rigshospitalet på sin hemsida.

Skyddar ett munskydd en frisk person från att bli smittad med corona?

Nu kan danska forskare presentera det efterlängtade svaret:

Även om resultaten tyder på att ett munskydd ger ytterligare skydd mot corona på mellan 15-20 procent, är siffrorna fortfarande så osäkra att forskare inte entydigt kan dra slutsatsen om någonting.

Det säger Henning Bundgaard, professor vid Rigshospitalet, som har lett projektet.

- Resultatet indikerar en mindre effekt än vi hade förväntat oss. Det kan finnas en mer måttlig effekt på mellan 15-20 procent minskning av infektionen vid användning av en mask. Men när vi är nere på dessa siffror kan vi inte kommentera definitivt om ett bandage skyddar den friska bäraren, säger Henning Bundgaard.

Studien publiceras idag i den hyllade amerikanska medicinska tidskriften Annals of Internal Medicine.

En grupp på 6 024 personer delades upp i två där ena halvan bar kirurgiska munskydd och andra halvan inte. Samtliga uppmanades att leva efter de smittskyddsråd som danska myndigheter utfärdat.

Efter en månad hade 1,8 procent av munskyddsgruppen och 2,1 procent av kontrollgruppen smittats av coronaviruset.


Kan tyda på liten grad av skydd

Forskarna skriver i ett pressmeddelande att studien därmed inte bekräftar deras förväntade resultat. De danska forskarna hade förväntat sig att munskydden skulle halvera risken för att bli smittad. Däremot kan studien tyda på en liten grad av skydd, skriver de.

– Det är synd att effekten inte är större. Det hade varit fantastiskt om munskydd hade varit ett starkt vapen mot corona, säger han.

Forskarna poängterar också att eftersom personerna i studien uppmanats att hålla avstånd, i linje med myndigheternas rekommendationer, kan studien inte säga något om huruvida munskydd skyddar mot coronaviruset i nära kontakt med andra människor.

Studien har inte heller tittat på huruvida personer med munskydd smittar andra eller inte.

Annons