Annons

Beskedet: Greta Thunberg får INTE Nobels fredspris 2019 – trots att hon var storfavorit på förhand

Annons

Greta Thunberg var favorit till att vinna Nobels fredspris – men det gick i stället till Etiopiens premiärminister.


Svenska fredspristagare genom tiderna

Tidigare har fem pristagare genom åren kommit varit svenskar: Klas Pontus Arnoldson (1908), Hjalmar Branting (1921), Nathan Söderblom (1930), Dag Hammarskjöld (1961) samt den enda kvinnan på listan, Alva Myrdal som delade priset 1982 för sitt nedrustningsarbete genom FN:s försorg. År 1982 var också senaste gången en svensk tilldelades priset – alltså för 37 år sedan.

Enligt Alfred Nobels testamente ska fredspriset, som delats ut sedan 1901 av den norska Nobelkommittén i Oslo, tilldelas till den eller dem som:

”hafva gjort menskligheten den största nytta” samt att en femtedel tilldelas ”den som har verkat mest eller best för folkens förbrödrande och afskaffande eller minskning af stående arméer samt bildande och spridande af fredskongresser”.


Greta Thunberg om fredsprisnomineringen

Greta Thunberg nominerades till fredspriset i år av flera politiker från Norge och Sverige.

– Det är såklart väldigt hedrande och fint att bli nominerad till ett sådant stort pris. Det känns ofattbart och lite konstigt, sade Greta till Aftonbladet när det stod klart att hon blivit nominerad i mitten på mars.

De var favoriter till att få Nobelpriset 2019

På senare år har priset gått till flera kända profiler såsom barnrättsaktivisten Malala Yousafzai, Europeiska Unionen (EU), Colombias tidigare president Juan Manuel Santos och USA:s tidigare president Barack Obama.

I år pekades Greta Thunberg tidigt ut som en av förhandsfavoriterna till att få priset. Vissa har ansett att hon har varit en solklar vinnare tillsammans med Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed, som ordnat fredsavtal med grannlandet Eritrea. Även den brasilianska ursprungsledaren och miljöaktivisten Raoni Metuktire har nämnts i spekulationerna på förhand.

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed tilldelas fredspriset 2019

Etiopens premiärminister Abiy Ahmed Ali får Nobels fredspris 2019 för sitt arbete för fred mellan Etiopien och Eritrea, skriver SVT.


Vad tycker du om att Greta inte vann?

Annons