Annons

Jimmie Åkessons nya utspel – därför kräver SD-ledaren att Anders Tegnell avgår: ''Tycker inte…''

Annons

Jimmie Åkesson (SD) upprepar sitt krav på att Folkhälsomyndighetens Johan Carlson och Anders Tegnell ska avgå, rapporterar Expressen.

– Jag tycker inte att han har ingett något förtroende, säger Jimmie Åkesson till Expressen.

I början av juni förra året vållade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson stor uppmärksamhet genom en debattartikel i DN.

Åkesson skrev då att den svenska coronastrategin hade baserats på löst grundade antaganden och att strategin var ett kapitalt misslyckande.

Vidare ansåg SD-ledaren att flera personer, bland annat statsepidemiolog Anders Tegnell, ”måste ta ansvar för misstagen” och avgå från sina ämbeten.

”Regeringen och Folkhälsomyndigheten har getts chans på chans att rätta till och korrigera sina misstag. Trots det finns senfärdigheten och handfallenheten kvar. Ansvariga för felbesluten bör därför lämna sina positioner med omedelbar verkan”, skrev Åkesson då i DN.


Repliken i somras

Utspelet från Jimmie Åkesson fick Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson att gå till motattack och svara med en skarp replik.

– Det är inget som han har att göra med. Det är varken regeringen eller han som anställer tjänstemän, sa Johan Carlson då till TT enligt Aftonbladet.

Anders Tegnell själv vägrade dock att ge sig in i någon debatt, när han på en presskonferens fick frågan om Åkessons krav.

– Det här är en politisk diskussion som jag överlåter åt politikerna, svarade Anders Tegnell.


Åkessons nya krav på Tegnell: Avgå

Nio månader har passerat sedan dess. Men i en färsk intervju med Expressen, upprepar nu Jimmie Åkesson sitt krav.

SD-ledaren menar fortsatt att Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, liksom statsepidemiolog Anders Tegnell, bör avgå från sina poster.

Han säger bland annat att förtroendet för Tegnell inte har förbättrats under året.

– Den klarast lysande stjärnan under pandemin har varit Anders Tegnell och jag tycker inte att han har ingett något förtroende, och det har inte förbättrats under året – snarare tvärtom, säger Jimmie Åkesson till Expressen.

Åkesson menar vidare att regeringen underskattade pandemins kraft till en början, men att man nu har börjat hantera frågan bättre.

Vad tycker du om Jimmie Åkessons utspel? Lämna gärna en kommentar

Annons