Annons

Gratis kontantuttag kan tas bort helt – redan innan årsskiftet

Annons

Det är ingen nyhet att kontanterna överges på fler och fler håll i Sverige.  Uttagen minskar alltså och Sverige ligger i framkant när det kommer till betalningar med kort och appar. 

Bankerna, som har ansvar för infrastrukturen, vill att staten tar över ansvaret, annars kan bankerna behöva ta en avgift för varje uttag. Detta gör att fria uttag kan vara ett minne blott innan årskiftet, enligt SvD.

Bankomaternas vd Nina Wenning vill att staten tar över ansvaret för svenska uttagsbankomater.

– Bankomat har över 1 700 kontantautomater som inte längre utnyttjas på det sätt vi skulle önska. Frågan är hur vi ska agera när det inte finns kommersiell bärighet i verksamheten, säger Nina Wenning till SvD.

Kommer ta en avgift för varje uttag

Dock har inte regering visat att de skulle ha något intresse för att ta över, vilket betyder att bankerna kommer behöva införa en uttagsavgift om de måste behålla ansvaret, menar Nina Wenning.

– Vi har flaggat för att vi tror att det är det som blir konsekvensen. Det finns ett samhällsintresse för att ha den här infrastrukturen kvar men den kostar pengar. Har vi kostnader måste vi också kunna ta ut en avgift och sedan får kunden själv välja om man vill betala med kort, kontanter eller swish, säger hon vidare till Svenska Dagbladet.

Dela detta om du vill att kontantuttag ska fortsätta vara gratis!

Annons