Annons

Kommunen slutar servera varm mat till äldre – för att spara pengar

Annons

Ystad kommun behöver spara pengar. Då får de äldre i staden lida.

För att få balans i budgeten har Ystads kommun beslutat att sluta servera varm mat till äldre, som nu hänvisas till färdigrätter från matvaruaffären. 

Dessutom planerar kommunen att skära ner på städningen i bostäder, som enligt förslaget ska ske endast var tredje vecka.


Anledningen till nedskärningar är att Socialförvaltningen gick 36 miljoner back förra året. Nu har siffran jobbats ner till 24 miljoner. Men kommunen, som styrs av M, L, KD med stöd av SD, förbereder ytterligare besparingar – och då drabbas de äldre i staden.

Från och med årsskiftet slutar kommunen att distribuera ett dagligt mål med varm mat till de äldre, som istället kommer få färdigrätter från affären att värma i mikrovågsugnar.

Besparingar som får många att rasa. För många pensionärer är maten, som kommer klockan 12 varje dag, en höjdpunkt för dagen – även på grund av det sociala.

– Detta är katastrof tycker jag. Det är väldigt värdefullt och trevligt när de kommer hit. Man väntar på att de ska komma, så det har en social funktion, säger den 89-årige pensionären Olle Mårtensson till Aftonbladet.


”Bara mänskliga rättigheter”

89-årige Olles dotter, Gun Mårtensson, tycker inte heller att det är rätt att de äldre ska behöva lida när kommunen vill spara pengar.

– De är värda att ha det bra på sin ålders höst. De har varit med och byggt upp Sverige. Det är bara mänskliga rättigheter, tycker jag. Ett humanitärt tankesätt. Det är på något sätt en värdegrund för hur man ska ha det, säger hon till Aftonbladet.

Utöver det planerar kommunen att dra ner på städningen i bostäder. Tidigare har städningen genomförts varannan vecka, men enligt det nya förslaget ska städningen nu genomföras var tredje vecka. Socialchefen Dan Kjellsson säger så här om besparingarna:

– Vi har ju alltid kravet att ha en budget i balans, och att vi ska leverera. Det finns olika vägar att nå det. Det handlar om att försöka effektivisera våra arbetsprocesser. Men också inspirera, tänka om och tänka nytt.

Vad tycker du om kommunens beslut? Håller du med Gun och Olle om att detta är katastrof? Dela med dig av din åsikt i en kommentar!

Annons