Annons

En lång och kall vinter väntar ända fram till i mars – därför är vintern extra kall i år

Annons

Har du upplevt att denna vinter är kallare än vanligt? Det är du inte ensam om! Och det finns dessutom en logisk förklaring till det hela!

Upplever du att denna vinter är kallare är vanligt? Då är du inte ensam! Och faktum är att det faktiskt stämmer.

Luft från Nordpolen har tagit sig hit – och kommer stanna ända till i mars. Det är inte en inbillning, denna vinter är kallare än vanligt.


– Det var länge sedan vi hade en sån här vinter i Sverige, säger meteorologen Mikael Sjöstrand till Aftonbladet.

Det kallas för Nordatlantiska oscillationen, men man kan förklara det lättast genom att säga att det är som luftvågor längs Atlanten.

– Det är som ett index där man mäter hur lågtrycken och högtrycken förhåller sig till varandra ute på Atlanten, mellan Island och Portugal, säger Klart.se-meteorologen Mikael Sjöstrand.

Oftast brukar det ligga ett högtryck över Portugal och södra Europa och ett lågtryck över Island och både Nord- och Sydpolen, vilket kallas för en ”positiv oscillation”.

– Nu har vi i stället en negativ oscillation, alltså att det är ett högt lufttryck över Island och lågt över Portugal. Det gör att vi får en väldigt stark luftström som sträcker sig långt söderut över Europa. Det öppnar upp för att väldigt kall luft går ner över Europa och framför allt Sverige då, säger Mikael Sjöstrand.

Med andra ord är det just nu varmare än vanligt längst Island och Grönland, samtidigt som det är kallare än vanligt i Europa och Sverige.

I Sveriges norra del kan vi förvänta oss 25 minusgrader under de kommande veckorna. Längre söderut väntas temperaturen vara mellan 0 och 10 minus.


– Det är verkligen inte varje år som vi får så här kallt väder. Det var cirka tio år sedan vi hade en ordentlig vinter i Sverige på det här sättet, säger Mikael Sjöstrand.

– Överlag så kommer det vara minusgrader i så gott som hela landet i februari, säger han till Aftonbladet.

Har du upplevt att vintern är kallare än vanligt? Dela gärna med dig av dina upplevelser i kommentarsfältet!

Annons